Skip to main content

Sinds begin februari 2020 werken drie van de vier grootste VVT-aanbieders in Rotterdam samen om ‘s nachts de acute wijkverpleging te organiseren. Onder de naam Spoedzorg Rotterdam werken Aafje, Laurens en Lelie zorggroep samen om ‘s nachts acute zorg te kunnen leveren aan ouderen. 

Probleem

Acute wijkverpleging is voor veel zorgaanbieders een verliesgevende activiteit. Desalniettemin hebben zij de wettelijke plicht om binnen dertig minuten na een acute zorgvraag een hulpverlener ter plekke te hebben. Dat moet ook nog eens een verpleegkundige zijn met minimaal opleidingsniveau 4. Buiten kantoortijden kost het de organisaties veel geld om dit personeel beschikbaar te houden. 

Efficiëntie

Om de kosten te kunnen beperken, gaan Aafje, Laurens en Lelie zorggroep samen de nachtelijke acute wijkverpleging in Rotterdam organiseren. Volgens Marieke Verhart, bestuurder van Spoedzorg Rotterdam, is dit veel efficiënter. De drie zorgaanbieders hebben nu ieder elke nacht vijf auto’s rondrijden. Volgens Verhart is gezamenlijk vier auto’s rond laten rijden genoeg om alle zorgvragen te kunnen beantwoorden.

Nieuwe afspraken

Toch brengt het achter de schermen complexe kwesties met zich mee. Door de samenwerking zullen verpleegkundigen zorgvragen moeten beantwoorden van klanten van andere zorgaanbieders. Ook van die klanten moeten zij gewoon de woning kunnen betreden. Iedere zorgaanbieder heeft deze toegang anders geregeld. Zo heeft de één sleutels in een kluis liggen en geeft de ander toegang via een digitale sleutel op afstand. De verpleegkundigen moeten dus beschikken over de juiste autorisaties en informatie. De toegang tot het elektronische patientendossier is iets eenvoudiger, omdat de drie aanbieders hetzelfde softwaresysteem, Nedap, gebruiken. Toch moeten er wel goede afspraken gemaakt worden over inloggegevens en rechten. 

Ontwikkeling

Waar vroeger de concurrentie om klanten voorop stond, is het vanwege het personeelstekort nodig om deze coöperatie op te zetten. Ondanks de complexe kwesties belooft het een mooie samenwerking te worden tussen deze grote drie. Goed om te zien dat de handen ineen worden geslagen om zo goed mogelijke zorg te kunnen leveren.  

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Zorgvisie

Expert webinar: Hoe organiseer je samen de spoedzorg?

Veel organisaties willen graag samen de ongeplande zorg organiseren. In de praktijk blijkt dit lastig, omdat er veel vraagstukken bij komen kijken. In onze expert sessie op 14 februari spraken we in een webinar over de ongeplande zorg, ook Spoedzorg Rotterdam schoof bij ons aan tafel. Het was een gezamenlijke zoektocht naar de oplossingen voor de problemen waar zorgorganisaties tegenaan lopen. Je kan het webinar nu terugkijken.

Webinar terugkijken