Skip to main content

Met de uitbraak van het coronavirus is persoonlijk contact op dit moment niet altijd mogelijk. Daardoor kan het leveren van zorg op afstand belangrijk zijn. Veel thuiszorgorganisaties zoeken naar digitale oplossingen. Eén van deze oplossingen is beeldzorg. In dit artikel vertellen we meer over wat beeldzorg is en laten we zien hoe je dit toe zou kunnen passen. 

Wat is beeldzorg?

Beeldzorg is de zorg die op afstand verleend wordt via digitale apparaten. Zo hebben de cliënt en zorgverlener contact via de tablet, laptop, televisie of smartphone. Dit wordt ook beeldschermzorg, beeldbellen of videobellen genoemd. Beeldzorg kan worden ingezet om te kijken hoe het met de cliënt gaat, bijvoorbeeld wanneer er een alarmering binnenkomt, maar kan ook worden gebruikt om zorginstructies te geven. Het kan dus worden ingezet voor zowel geplande als ongeplande zorg. 

De voordelen van beeldzorg tijdens corona

Één van de voordelen van het inzetten van beeldzorg tijdens corona is dat er minder fysiek contact is. De kans op besmetting met het coronavirus wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Dit geldt zowel voor de cliënt als de zorgmedewerker. Wanneer de cliënt in staat is voor zichzelf te zorgen via instructies van de verzorgende, kan dit een goede oplossing zijn om het fysieke contact te beperken. Het geven van beeldzorg wordt alleen lastig wanneer de cliënt fysieke hulp nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer de cliënt niet zelf kan douchen. 

Beeldzorg kan ook worden ingezet door familieleden en vrienden om contact te houden met de cliënt. Voor de contactpersoon en de cliënt is het heel moeilijk om elkaar niet in het echt te kunnen zien tijdens deze crisis. Beeldbellen kan persoonlijker voelen dan bellen via de telefoon. Zo worden er nog steeds belangrijke aspecten van de communicatie behouden, zoals lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. 

Beeldzorg via TeamTelefoon

Het is nu ook mogelijk om beeldzorg te leveren via TeamTelefoon. Zorgmedewerkers kunnen via de app een gesprek starten met de cliënt. Dit doe je door naar ‘Gesprekken’ te gaan en te klikken op het oranje icoontje. Je krijgt dan de contactenlijst te zien en klikt op de cliënt die je wil bereiken. Deze cliënt ontvangt dan een smsje die een link bevat. Wanneer hij of zij op de link klikt, wordt er een scherm geopend in de webbrowser. Op deze manier ontstaat er een videoverbinding tussen zorgverlener en cliënt. Wat handig is, is dat de cliënt niet veel hoeft te doen om te kunnen beeldbellen. Hij of zij hoeft niet de app te installeren of een account aan te maken. Het enige wat de cliënt hoeft te doen, is klikken op de link. In het filmpje hieronder leggen wij nog eens stap voor stap uit hoe je beeldzorg kunt leveren via onze app. 

Heb je vragen over hoe je beeldzorg in kunt zetten via TeamTelefoon? Je kunt het ons hier laten weten. 

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.