Skip to main content

Het is zaterdagochtend, de wekker gaat. Je hebt geen dienst, maar toch moet je opstaan om de diensttelefoon door te schakelen naar jouw collega. Veel zorgverleners ergeren zich rot aan dit soort omslachtige, makkelijk te automatiseren handelingen. Zo ook de teamleden van het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) Rotterdam. Totdat zij in december 2019 overstapten op TeamTelefoon en de overbodige doorschakeltelefoon de deur uit kon.  

Wat het CTB doet

Het CTB Rotterdam is één van de vier Centra voor Thuisbeademing in Nederland en maakt deel uit van het Erasmus MC. Ze begeleiden volwassen patiënten in de regio’s Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant. Het centrum stelt de indicatie voor chronische beademing en biedt vervolgens, vaak de rest van hun leven, ondersteuning aan de patiënt. Het CTB begeleidt verschillende categorieën patiënten, zoals patienten met neuromusculaire aandoeningen, neurologische aandoeningen, thoraxwand problemen, aandoeningen van de luchtwegen en het apneusyndroom. 

Belang van bereikbaarheidsdiensten

Het is van groot belang dat het CTB goed bereikbaar is. Wanneer patiënten hulp nodig hebben bellen zij naar het CTB. Het bereikbare teamlid hoort de vraag aan, probeert het telefonisch op te lossen en gaat langs als het niet anders kan. Arianne Janse, teammanager bij het CTB, licht het belang toe: “Er kunnen acute situaties ontstaan bij patiënten, sommige zijn 24-uur afhankelijk van de beademing, voor hen moeten wij gewoon klaar staan. Goed bereikbaar zijn is hiervoor cruciaal.”

Ouderwetse doorschakeltelefoon

Voorheen werkte het CTB met een Nokia die fungeerde als doorschakeltelefoon. Deze stond altijd aan, lag ergens op kantoor of bij een teamlid thuis en was niets anders dan een onzichtbare schakel tussen de cliënt en het team. Verpleegkundig consulent Maik van Enckevort vertelt hoe zij dit organiseerden: “Iedere middag om half 5 moest iemand van ons die aanwezig was op de kliniek, handmatig de telefoon doorschakelen naar degene met de bereikbare dienst.” Ook in het weekend ging het doorschakelen gewoon door. Volgens Maik bracht dit soms onhandige situaties met zich mee. “Het kwam wel eens voor dat een collega die in het weekend dienst had, niet op vrijdag werkte. Hij of zij kon dan niet de telefoon meenemen om op zaterdagochtend de doorschakeling over te zetten. Dus ik nam dan bijvoorbeeld op vrijdag de telefoon mee om op zaterdagochtend de wekker te zetten om de doorschakeling te regelen. We vonden voor dit soort zaken altijd gezamenlijk een oplossing, maar gedoe was het wel.”

Succesvolle proefperiode

Maik ging daarom op zoek naar een oplossing en kwam al snel uit bij TeamTelefoon. Het team heeft eerst een proef gedraaid om zo kennis te maken met het platform. Arianne: “Het was heel fijn dat we het een aantal weken mochten uitproberen. Zo kon het hele team ervaring opdoen met de app en gezamenlijk beslissen dit gaat we doen.” Na de proefperiode was het meteen duidelijk, iedereen wilde er mee verder. Maik: “Het werkte super makkelijk, dus we hadden niet de behoefte om verder te kijken naar een andere oplossing.” 

Zelfstandigheid binnen het team

Bij het CTB werken ze heel zelfstandig. Iedereen heeft zijn eigen cliënten, maar bij nood kan wel ieder teamlid actie ondernemen. TeamTelefoon past goed bij deze zelfstandigheid. Maik: “Ik heb alle teamleden toegevoegd, maar iedereen vult nu zelf zijn of haar eigen planning in. Dat gaat heel goed.” Arianne beaamt: “We zien ook graag dat die verantwoordelijkheid bij de mensen zelf ligt.”

Handmatig telefoon doorschakelen verleden tijd

Met TeamTelefoon zijn de problemen bij het handmatig doorschakelen opgelost. Arianne: “Het is heel overzichtelijk wie er dienst heeft en je kunt ook heel gemakkelijk een deel van je dienst overdragen.” Maik onderschrijft dit aan de hand van een voorbeeld van een collega: “Als je op zaterdag bereikbaarheidsdienst hebt maar ‘s ochtends even twee uur met je zoon naar de voetbal wilt, vraag je gewoon even of een collega voor jou in de plaats bereikbaar kan zijn. Je past het aan in de app en het is geregeld. Het is heel fijn dat je niet continu meer bezig bent met dat doorschakelen.”

Efficiëntie: alles op één telefoon

Nog een voordeel is dat de teamleden nu alleen hun eigen telefoon bij zich hebben, wat de efficiëntie vergroot. Arianne: “Je loopt niet meer met drie telefoons op zak, wat een stuk fijner werkt.” Maik vult aan: “Eerder werd de doorschakeling ook nog wel eens vergeten of was de lader kwijt en bleek later dat iemand hem per ongeluk mee naar huis had genomen.” Arianne: “Dat kon dan altijd wel opgelost worden via de algemene centrale in het Erasmus MC, maar dat was niet handig en kostte veel tijd.” Met TeamTelefoon heeft het CTB dat soort kleine problemen niet meer. Iedereen gebruikt zijn eigen telefoon en ze regelen alles gemakkelijk en snel via de app. Al die tijdsbesparingen tellen snel op. Die tijd kan nu weer besteed worden aan onder andere de patiënten. Arianne: “Je gaat op zoek naar een oplossing voor het probleem, komt dit tegen en dan levert het zoveel op. Dat is mooi.” 

Tevreden over TeamTelefoon

Op de vraag of TeamTelefoon de problemen heeft opgelost is het antwoord heel duidelijk. Maik: “Natuurlijk. De oude manier zat wel hoog bij het hele team. Nu horen we er geen klachten meer over, dus dat is altijd positief. TeamTelefoon is echt een ingeburgerd begrip geworden binnen het team.” Arianne beaamt dit: “Er heerst hele grote tevredenheid onder de verpleegkundigen over het gebruik en de bereikbaarheid. Als we zouden zeggen het contract is afgelopen, we stoppen ermee, zouden ze er absoluut niet blij mee zijn.”

Bij TeamTelefoon zijn wij gedreven om de zorg te verbeteren. Meer weten over TeamTelefoon? Bekijk dan onze productpagina.