Ieder kind is weleens ziek. Gelukkig is dat meestal maar van korte duur. Soms is er meer aan de hand en volgen er ziekenhuisopnames, onderzoeken, operaties of thuiszorg. Dit is heel ingrijpend voor zowel het kind als de ouders en de mensen om hen heen. Stichting Dapper Kind gelooft dat elk langdurig ziek kind dapper is, onafhankelijk van de ziekte. Vanuit die overtuiging, ontwikkelden zij het DapperDagboek.
Wat is het DapperDagboek?
Het DapperDagboek is een map waarin kinderen kunnen tekenen en schrijven. Op die manier kunnen ze uiten wat ze doormaken. Het dagboek bevat ook mapjes. Deze zijn bedoeld om briefjes, kaarten of andere dingen in te stoppen die kinderen willen bewaren. Zo helpt het DapperDagboek bij de verwerking van heftige gebeurtenissen, voor, tijdens en na de ziekte.
Hoe ziet het DapperDagboek eruit?
Het valt direct op dat het DapperDagboek gericht is op kinderen. Van de kleurrijke vormgeving tot de vraagstelling in het boek en de specifieke stickers over medische handelingen, over elk detail is nagedacht. Er is bewust gekozen om de focus te leggen op het kind in plaats van de ziekte. Je vindt dan ook geen foto’s van zieke kinderen terugvinden op de bijvoorbeeld de website van Stichting Dapper Kind. Het kind kan op die manier even ontsnappen aan het ziek zijn en zelf de regels bepalen. Desondanks is het dagboek zo ontworpen dat ook ouders hun ervaringen erin kwijt kunnen.
Hoe werkt het?
Bij onderzoeken, ingrepen of andere spannende situaties, kunnen kinderen een sticker opplakken, de DapperPlakker. Er is keuze uit ruim 70 verschillende ontwerpen, passend bij vrijwel iedere situatie of behandeling, zoals een prik, opname of fysiotherapie. Het is zelfs zo dat kinderen vanuit het ziekenhuis een stapeltje stickers mee kunnen krijgen speciaal afgestemd op hun behandeling, bijvoorbeeld bij het slikken van medicijnen.
De DapperPlakkers dienen als aanmoediging, iets om naar uit te kijken na een vervelende gebeurtenis. Ook zijn er stickers beschikbaar voor als er iets te vieren valt: een goede dag, het einde van een behandeling of iets wat weer voor de eerste keer lukt.
Voor wie is het DapperDagboek?
Met dank aan sponsoren en fondsen, stelt Stichting DapperKind het DapperDagboek kosteloos beschikbaar aan alle kinderen die te maken krijgen met ernstige gezondheidsproblemen. Er is een andere variant voor kinderen dan voor tieners. Ook kunnen kinderen kiezen uit een andere kleur omslag.
Hoe kunnen zorgverleners het dagboek inzetten?
In het DapperDagboek geven kinderen en ouders op een laagdrempelige manier aan wat ze eng vinden of waar ze tegenaan lopen. Het zorgpersoneel kan hier vervolgens actie op ondernemen. Dit varieert van een likje verf op de muren van een kille wachtruimte tot extra aandacht voor de patiënt en ouders voor en na een spannende ingreep. Dit vinden wij bij TeamTelefoon een hele inspirerende vorm van persoonsgerichte zorg.
Hoe is Stichting Dapper Kind ontstaan?
Het DapperDagboek is bedacht door oprichter en voorzitter van de Stichting, Leonie. Zij heeft van dichtbij meegemaakt waar je tegenaan loopt als je kind ernstig ziek is. Dit overkwam haar zoon Levi. Toen hij zes weken oud was, werd hij gediagnosticeerd met een zeldzame ziekte. Hierdoor bracht hij al op zeer jonge leeftijd, samen met zijn ouders, heel wat uren door in het ziekenhuis. Om hiermee om te gaan, zocht Leonie naar houvast. Ze zocht naar een hulpmiddel dat haar gezin door deze onzekere periode kon slepen. Iets wat kon helpen om alles te verwerken en met haar zoontje te communiceren. Na een dapper gevecht van bijna zes maanden is Levi overleden. Leonie heeft Stichting Dapper Kind opgericht ter nagedachtenis aan haar zoon. Met de stichting wil ze andere gezinnen helpen.
Hoe is het DapperDagboek tot stand gekomen?
In de periode dat haar zoon ziek was, kwam Leonie tot de conclusie dat er per afdeling materiaal bestond voor patiëntjes en ouders om de tijd in het ziekenhuis dragelijk te maken. Bijvoorbeeld een schriftje, kaartjes bij het bloedprikken en een pijnpaspoort bij de afdeling chirurgie. Er bestond alleen nog niet iets om alles bij elkaar te houden. Daarom besloot Leonie het heft in eigen handen te nemen en zelf iets te verzinnen. In een map hield ze bij wat er allemaal gebeurde. Op lastige momenten plakte ze stickers. De sticker van Winnie de Pooh stond voor het wisselen van afdelingen. Een sticker met een bloem stond voor injecties. Toen een pedagogisch medewerker dit opmerkte, was deze direct enthousiast. Ze gaf aan dat meer kinderen hier profijt van kunnen hebben. Zo werd de map van Leonie omgetoverd tot het DapperDagboek.
Waar is het DapperDagboek verkrijgbaar?
Ben of ken jij iemand die baat kan hebben bij het DapperDagboek? Het DapperDagboek vind je in ziekenhuizen, revalidatiecentra, zorginstellingen, thuiszorgorganisaties en huisartspraktijken door Nederland en België. Het is ook mogelijk om het dagboek te bestellen via de website van Stichting Dapper Kind.
Vond je dit leuk om te lezen? Bekijk hier onze interviews. Heb je zelf een mooi verhaal om te delen? Neem dan contact met ons op via marketing@teamtelefoon.nl.