Skip to main content

Wat doe jij eigenlijk de hele dag? TeamTelefoon is benieuwd. We maken graag een praatje. Of we lopen een dienst met je mee. Zo krijgen wij een goed beeld van je werkdag en kun jij ons helpen TeamTelefoon te optimaliseren.

 

Vandaag mogen we tot onze vreugde mee met Xavier. Hij werkt al zeven jaar voor zorginstelling Aafje in Rotterdam. Al die tijd werkte hij in dezelfde wijk. Hij kent zijn cliënten goed en dat is te merken.

7:00 uur

Terwijl de stad langzaam ontwaakt, stappen we bij Xavier in zijn auto. We vertrekken vanuit het hoofdkantoor en rijden naar zijn eerste cliënt, een vrouw op leeftijd. Xavier helpt haar met het toedienen van medicatie. Ons bezoek duurt hooguit vijf minuten. In een mum van tijd staan we weer buiten, maar ondertussen heeft de cliënt alle hulp gekregen die zij nodig had. Xavier vertelt ons dat dit normaal is. Omdat hij ook veel administratief werk doet, gaat hij vooral langs bij cliënten die relatief weinig zorg vergen. Vandaag zullen we dan ook veel medicatie, steunkousen en injecties te zien krijgen.

7:20 uur

We zijn onderweg naar de volgende cliënt. Xavier vertelt verder. Hij werkt veel thuis of op kantoor, maar bij de mensen langsgaan vindt hij het allerleukst. En dat blijkt. Als we eenmaal zijn aangekomen bij het volgende adres wordt de deur lachend voor ons open gedaan. Terwijl Xavier zijn cliënt helpt met haar steunkousen, praten de twee honderduit over wat ze het afgelopen weekend gedaan hebben. Ze maken grapjes. Het is goed te merken dat ze elkaar al langer kennen.

7:35 uur

En dan is het bezoek alweer voorbij en zitten we in de auto. Dit keer gaan we langs bij een getrouwd stel. De vrouw kan niet zelf douchen en niet zelf de trap op- en aflopen. Ze is eigenlijk überhaupt niet in staat zichzelf zonder hulp te verplaatsen door het huis. Toch lijkt dit allemaal niks uit te maken. Er wordt vrolijk gelachen en gepraat over van alles en nog wat. We zijn lang binnen en krijgen zelfgebakken koekjes aangeboden. Het stel geeft aan graag een verjaardagskaartje te willen sturen naar Xavier’s collega. Zo betrokken zijn ze met het wijkteam. En andersom is het net zo.

8:00 uur

We zitten weer in de auto en gaan langs bij meer cliënten. Bij binnenkomst stelt Xavier steeds weer dezelfde vraag. “Hoe gaat het?” De antwoorden zijn uiteenlopend. Terwijl de een vertelt over hartklachten, praat de ander honderduit over de winst van Feyenoord het afgelopen weekend. Xavier heeft tijd en aandacht voor iedereen. Als iemand vrolijk is, gaat hij daarin mee. Als iemand somber is, kijkt hij wat hij daaraan kan doen.

9:40 uur

We bellen aan bij de laatste cliënt, een man die laatst een zware rugoperatie heeft ondergaan. Hij is anders dan de andere cliënten. Jonger. Hij heeft de zorg maar nodig voor een bepaalde tijd, tot hij weer hersteld is. Toch is het principe van ons bezoek weer hetzelfde als bij de voorgaanden. Er wordt gepraat over de operatie, over de pijn, maar ook over kinderen en vakanties.

10:00 uur

En dan is de bezoekronde afgelopen. Het was vandaag maar van korte duur, omdat Xavier ook nog andere belangrijke afspraken gepland had staan. Hij vertrekt weer richting het hoofdkantoor van Aafje.

De cliënten en de handelingen verschillen, maar de zorg blijft hetzelfde. Iedereen wordt geholpen door Xavier en zijn collega’s. Er wordt gepraat, geluisterd en vaak gelachen – ondanks de lichamelijke klachten. Dat is mooi om te zien.

Zien jouw diensten er net zo uit? Of zijn ze compleet anders? Lijkt het jou ook leuk om ons te laten zien/te vertellen hoe jij te werk gaat? Laat het ons weten door te mailen naar nieuwsbrief@teamtelefoon.nl.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.