Skip to main content

Wat is de beste manier om herkenbaar te blijven met mondkap? Hoe zorg je ervoor dat je contact met cliënten persoonlijk blijft? Eind oktober schreven we een artikel met daarin vijf tips om herkenbaar te blijven met mondkapje. Ook vroegen we op Facebook hoe jij als zorgverlener herkenbaar blijft met mondkapje. Hier kwamen verschillende tips uit zoals hetzelfde kapsel, geurtje of oorbellen dragen. Naar aanleiding van jullie enthousiaste reacties besloten wij om één van jullie persoonlijk te vragen hoe het is om in deze tijden te werken als zorgverlener. We spraken Godelieve (44), zij biedt thuiszorg in Geleen. 

Wie is Godelieve? 

Sinds twee jaar werkt Godelieve als thuiszorgverlener voor Zuyderland Thuiszorg. Nadat zij kort had meegelopen in deze zorgsector, was ze gelijk enthousiast. “Ik help mensen onder andere met wassen, douchen, aankleden, steunkousen aandoen of een maaltijd opwarmen. Ik moet ook signaleren, dus ik kijk hoe het met mensen gaat: zitten ze nog goed in hun vel? Ziet het huis er nog goed uit? Krijgen ze nog alles voor elkaar wat ze zelf moeten doen?” Godelieve bezoekt sommige cliënten tweemaal per dag, anderen tweemaal per week, afhankelijk van de situatie. Ze is blij met haar werk in de thuiszorg. “Mij bevalt het heel goed, ik ben in principe zelfstandig op weg. Daar waar nodig kan ik altijd de hulp van een collega inschakelen. Omdat je vaste cliënten hebt, bouw je daar toch een bepaalde band mee op, ik vind dat heel bijzonder.”

Werkzaam in de frontlinie

Tijdens de coronacrisis vraagt werken in de zorg veel van zorgverleners. Ook Godelieve merkt het verschil in omgang met cliënten en de aanpassing die wordt gevraagd van thuisverzorgers. “Aan de ene kant is het heel spannend, je staat toch in de frontlinie. Ik vind het ook heel waardevol, want vooral in de eerste coronagolf zag je dat cliënten weinig mensen meer zagen. De boodschappen werden voor de deur afgezet door zoon of dochter. Dan ben je de enige persoon die naar binnenkomt en zijn cliënten heel blij met je, maar het is ook een heel groot verdriet want jij bent de enige die ze zien.”

Herkenbaarheid met mondkapje

Een mondkapje is nu onvermijdelijk tijdens het werken met cliënten. Zoals we al in een eerder artikel schreven, kan een mondkapje zorgen voor verwarring bij cliënten. Godelieve heeft een aantal handige manieren waardoor zij voor cliënten toch herkenbaar blijft. “Ik zet het mondkapje bij de voordeur op zodra mensen mijn gezicht hebben gezien. Zo weten ze wie ik ben en daarna ga ik naar binnen. Een aantal cliënten weet ook van te voren wie er komt, in dat geval heb ik gelijk een mondkap op. Bij nieuwe cliënten stel ik me bij de deur eerst voor, zonder mondkapje, daarna zet ik die gelijk op.” Andere manieren waarop Godelieve herkenbaar blijft, is door haar haar altijd in een staart te dragen en altijd in dezelfde schoenen te werken. 

Het dragen van een mondkapje kan ook leiden tot grappige situaties. Zo kan de cliënt even in de war zijn door de verminderde herkenbaarheid. Dit gebeurde ook bij Godelieve toen zij haar wenkbrauwen had geverfd. “Ze waren heel donker uitgevallen. Ik had mijn mondkapje op in de deuropening en ik was onherkenbaar voor de cliënt. Nadat ik het mondkapje af deed, zei de cliënt: O ja jij bent het.” Er genoeg manieren waardoor cliënten wél weten welke zorgverlener er langskomt. Volgens Godelieve komt dit door de manier waarop je binnenloopt, je postuur en hoe je gedag zegt.

De band met cliënten 

Wanneer een cliënt mogelijk besmet is met het coronavirus, dragen zorgverleners meerdere beschermmiddelen. Bij deze ‘uitrusting’ horen handschoenen, een mondkapje, een schort met lange mouwen, een plastic schort zonder mouwen en een spatbril. Tijdens de eerste golf waren nog niet alle beschermmiddelen aanwezig. Dat maakte het contact tussen cliënt en zorgverlener erg lastig en ook beangstigend. “Toen de beschermende middelen binnenkwamen gaf dat wel een veilig gevoel.”  Godelieve werkte begin februari voor het eerst te werken met cliënten in de wijk waar ze nu werkzaam is. Halverwege maart begon de coronacrisis in Nederland. “Ik heb wel het idee dat dat eigenlijk mede mijn band met de cliënten heeft versterkt. Niemand kwam verder over de vloer, dus dan zijn ze echt van jou afhankelijk.”

Het contact met collega’s 

Tijdens de coronacrisis is het belangrijk om contact te houden met je collega’s. Je ziet elkaar nu minder dan voorheen en sommigen kunnen daar last van hebben. Door betrokken te zijn in tijden van tegenslag en stress kun je elkaar motiveren om door te gaan. Daarom vroegen wij Godelieve of zij nog tips heeft voor andere zorgverleners: “Blijf contact met je collega’s houden daar waar je het nodig hebt. Bel elkaar ook eens om vijf minuutjes te kletsen, een beetje ontspanning erin. Je moet het toch samen doen en zij weten als geen ander natuurlijk waar je voor komt te staan. Houd moed en blijf er positief naar kijken.” 

Ten slotte vroegen wij Godelieve of zij nog andere tips heeft om je te vermaken tijdens de coronacrisis. Zo vertelde zij over de mogelijkheid om online bordspellen te spelen. Zo blijf je op een veilige afstand toch in contact met elkaar en heb je ook een vrolijke bezigheid. 

Wil jij ook graag je verhaal vertellen over jouw ervaringen als zorgverlener? Laat het ons weten door te mailen naar marketing@teamtelefoon.nl