Skip to main content

Escaperooms gebruiken om de zorg te verbeteren. Het klinkt misschien gek, maar toch zijn er steeds meer organisaties en instellingen die er gebruik van maken. In deze tweedelige serie beschrijven wij twee manieren waarop escaperooms worden ingezet in de zorg. In dit tweede deel staat het gebruik van escaperooms tijdens bijscholingen en trainingen centraal.

Interactieve leeromgeving

Escaperooms kunnen een goed hulpmiddel zijn bij het leren van nieuwe handelingen of bij het geven van trainingen die de zorgverlening dienen te verbeteren. Zo ontwikkelde zorgorganisatie Omring in samenwerking met ontwikkelaar &happy een escaperoom. Het idee ontstond doordat er steeds meer aandacht komt voor de menselijke aspecten in de zorg. Maar hoe dat precies vertaald moest worden in concrete acties en plannen was lastig. Daarom ontwikkelde Omring een escaperoom die werknemers moet helpen dit onder de knie te krijgen. De deelnemers aan de escaperoom zitten opgesloten in een ruimte die aandoet als een appartement van een cliënt. In het appartement zijn er allerlei aanwijzingen en informatie over de cliënt te vinden. Ook gaan zij ‘in gesprek’ met virtuele familieleden. Door goed samen te werken en de informatie om te zetten in een cliëntplan kan er uiteindelijk ontsnapt worden. 

Zorg verbeteren

In de praktijk kan het gebruik van de escaperoom eraan bijdragen dat het leveren van zorg, voor zowel de cliënt als voor de zorgverlener, als prettiger ervaren kan worden. Vaak hebben cliënten bepaalde wensen of voorkeuren of specifieke dingen waar ze blij van worden. Zoals het vragen naar kleinkinderen, waardoor een cliënt opleeft. Of het voorzichtig aantrekken van sokken als de cliënt gevoelige voeten heeft. Door deze kennis vast te leggen in een cliëntplan en dus ook te delen met andere collega’s, wordt de specifieke zorg voor een cliënt verbeterd. 

Escaperooms zijn dus een mooie innovatieve ontwikkeling en multi-inzetbaar. Dit allemaal met één gezamenlijk doel: het verbeteren en optimaliseren van de zorg.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.