Skip to main content

Willen jonge mensen de zorg nog wel in? Zeker wel! We spraken Lara Grizell (19), tweedejaars student hbo verpleegkunde in Amsterdam. Momenteel loopt ze stage in een verzorgingstehuis in Utrecht. Ze vertelde ons over haar ervaringen en waarom zij de zorg zo leuk vindt.

Lara raakte geïnteresseerd in de zorg door verschillende redenen. “Het begoneigenlijk allemaal omdat ik de serie Grey’s Anatomy echt geweldig vond. Daarnaast hoorde ik ook veel verhalen van mijn tantes, die ook in de zorg werken. Vooral de verhalen van hoe zij hun cliënten hielpen vond ik leuk”. Toen ze daarna zag hoe fijn haar oma de hulp van de verpleegster vond was ze helemaal overtuigd: dit wilde ze ook doen. “Het is niet veel wat ze deden, maar voor mijn oma was het heel erg fijn”.

Een snuffelstage in de thuiszorg

Aan het begin van haar opleiding dacht Lara wel even: waar ben ik aan begonnen. Ze kreeg heel veel les in theorie en daar was ze niet voor gekomen. Een korte snuffelstage in de thuiszorg nam de twijfels weer weg. “Die mensen waren zo blij als je langs kwam, zelfs al was het alleen maar even voor de steunkousen.” Vooral die dankbaarheid van de cliënten vindt ze fijn. “Voor mijn gevoel deed ik eigenlijk super weinig, maar als ik de cliënt dan zo blij zag dan dacht ik: oh, ik heb ze echt geholpen.”

Ze loopt nu dertien weken stage in een verzorgingshuis op de afdeling somatiek. Het bevalt haar goed. Ze draait voornamelijk de ochtenddienst, waarbij ze de mensen uit bed haalt, ontbijt en thee klaar zet en de mensen begeleidt met de dagelijkse dingen. Ze merkt een groot verschil met de thuiszorg. “In de thuiszorg ben je een kwartiertje met de cliënt, nu zit ik acht uur met de cliënten in een ruimte. Je hebt dus echt de tijd om een band met ze op te bouwen en over vroeger te praten.”

Gewoon een beetje doorlopen

Van werkdruk merkt Lara tot nu toe niet super veel. “Misschien is dat ook omdat ik nog leerling ben.” Er zijn wel dagen dat er wat harder door gelopen moet worden, maar ze neemt graag meer initiatief. Ze is vooral heel blij met het werk wat ze doet. “Ik ben het meest tevreden met mijn werk als een cliënt naar mij toe komt met een probleem wat ik vervolgens samen met de arts of fysiotherapeut kan oplossen. Dan heb ik echt een voldaan gevoel omdat ik ze echt heb kunnen helpen. Maar natuurlijk ook als ik een spelletje met een cliënt heb kunnen spelen en als je dan ziet dat ze daar echt heel blij van worden.”

 

Ze ziet wel problemen. De meeste dingen binnen haar verzorgingstehuis worden nog op papier geregeld. “We hebben bijvoorbeeld een agenda met de dagplanning, maar niemand kijkt daar meer naar. We weten toch al wie wanneer een drankje moet krijgen. Doordat niemand er meer naar kijkt, worden sommige dingen wel eens over het hoofd gezien.” Daarnaast vindt ze het ook niet perse handig dat de maandplanning, waarin staat wie wanneer werkt,  in een map op kantoor zit. Toch twijfelt ze of bijvoorbeeld digitale systemen de oplossing kunnen zijn of dat er dan alsnog dezelfde problemen optreden door slordigheid. 

Verder gaat het eigenlijk erg goed in het verzorgingstehuis waar ze werkt. Natuurlijk klaagt er wel eens een bewoner, of ze komen personeel te kort, maar eigenlijk draait alles wel. Het enige waar ze zich soms aan ergert, is dat ze de washandjes van slechte kwaliteit zijn. “Ik zou mezelf er niet mee willen wassen, laat staan de dunne huid van oude mensen.” 

Een voldaan gevoel na werk

Tegen mensen die twijfelen om de zorg in te gaan zou ze zeggen: “Laat je niet tegenhouden door de dagen waarop je misschien iets harder moet lopen, focus op het gewaardeerde gevoel dat je krijgt als je een cliënt hebt kunnen helpen. Ik kom bijna iedere dag thuis met een voldaan gevoel.”

 

Lara is zeker van plan om in de zorg te blijven werken. Of dat in een verzorgingstehuis is weet ze niet zeker. “Ik vind de thuiszorg heel leuk, maar het uitdagingsniveau is niet super hoog.” Ze hoopt later in een ziekenhuis te werken, misschien wel op de spoedeisende hulp. Dat ze in de zorg blijft werken, dát weet ze in ieder geval zeker.

Ben jij ook een (jonge) verpleegkundige en wil jij aan ons jouw ervaringen vertellen? Mail dan naar marketing@teamtelefoon.com