Skip to main content

Twee buurvrouwen kwamen vijf jaar geleden met elkaar in aanraking. Zij ontdekte dat zij een gemeenschappelijke passie deelden en maakten deze droom waar. Tussen de huizen van Diana en Judith stond een boerderij die zij omtoverden tot het Timohuis. Het Timohuis is een leef- en leerhuis voor tienermoeders. Het aantal tienermoeders in Nederland daalt steeds verder. In 2010 waren het jaarlijks nog 3207 tiendermoeders, in 2020 was dit aantal gedaald naar 1643. Deze kleine groep tienermoeders hebben vaak hulp nodig. Deze moeders kunnen door hun jonge leeftijd moeite hebben met het verzorgen van hun kind. Daarom biedt het Timohuis een oplossing voor sommige tienermoeders. 

De oorsprong van het Timohuis

Achter het ontstaan van het Timohuis schuilt een gedeelde passie. Diana en Judith, buurvrouwen in Sliedrecht, kwamen er vijf jaar geleden achter dat zij dezelfde missie hebben. Zij willen namelijk beiden een tijdelijk warm huis creëren voor twee jonge moeders, zodat zij hun leven zelfstandig weer kunnen oppakken. Na veel overleg besloten zij om met hun idee door te gaan. Samen met een bestuur en vrijwilligers hebben zij het Timohuis mogelijk gemaakt. Diana en Judith gaven hun banen in de psychiatrie en het onderwijs op om zich volledig in te zetten voor hun missie. Zo kochten Diana en Judith een boerderij die tussen hun eigen huizen in staat.

Wat is het Timohuis?

Het Timohuis is een leef- en leerhuis voor moeders die onbedoeld zwanger zijn geraakt en een ondersteuningsvraag hebben. Door allerlei omstandigheden, zoals een slechte thuissituatie, kunnen zij niet thuis wonen met hun kind. In het Timohuis krijgen moeders begeleiding van onder andere Diana en Judith en vrijwilligers uit de buurt. De tienermoeders leren hier meer over ‘het moeder zijn’, het belang van hechting aan hun kind en zelfstandig zijn. Voor veel jonge moeders zijn taken zoals de was doen of koken naast het zorgen voor een kind lastig. Daarom biedt het Timohuis een jaar lang onderdak en begeleiding. 

 

Een jaar begeleiding, en dan?

Het Timohuis kan helaas niet aan alle jonge moeders hulp bieden, momenteel hebben zij plek voor twee moeders. Jonge moeders moeten ook enigszins zelfstandig zijn omdat Diana en Judith niet ‘s nachts aanwezig kunnen zijn. De tienermoeders hebben allebei een eigen slaapkamer, zithoek en badkamer, zodat zij zich met hun kind ook kunnen terug trekken. Verder gaat het Timohuis krachtgericht te werk. Dit houdt in dat zij kijken naar de persoonlijke behoeftes van de moeders, zonder vast stappenplan. De begeleiding is er op gericht dat de moeders na een jaar zelfstandig werken met hun kind gaan wonen en verder gaan met studie of werk. Het is ook belangrijk dat de moeders een netwerk opbouwen, zodat ze daarop kunnen terugvallen nadat ze het Timohuis verlaten. Diana en Judith hopen over twee jaar uit te breiden en plek te bieden aan vijf of zes tienermoeders.

Meer informatie over het Timohuis lees je op hun website

Ken jij een inspirerend initiatief, zoals het Timohuis en wil je hier graag over vertellen? Laat het ons weten door te mailen naar marketing@teamtelefoon.nl en wie weet nemen we contact met je op voor een interview.