Skip to main content

Op de vraag in vriendenboekjes wat ze later wilde worden, vulde Oumaima steevast in: juffrouw. Het was de droom van Oumaima om voor de klas te staan. Nu zit ze in het eerste jaar van de opleiding HBO Verpleegkunde. “Ik heb veel verschillende banen gehad in het onderwijs, maar ik ben erg blij dat ik de stap heb gemaakt om verpleegkunde te gaan studeren.”

Wat heeft je uiteindelijk overtuigd om voor deze opleiding te kiezen?

“Na de middelbare school begon ik met de studie helpende MBO 2 met aansluitend de opleiding tot onderwijsassistent. Tijdens deze studie moest ik eerst stage lopen in het onderwijs en in het tweede jaar in de zorg. Hier zag ik erg tegenop, want de zorgsector sprak me totaal niet aan. Ik wist zeker dat ik het onderwijs in wilde. Eenmaal werkzaam in deze sector, merkte ze tot haar eigen verbazing dat ze het enorm leuk vond. “Het is een erg waardevol beroep, je kan écht een verschil maken.”

Sta je ervoor open om in verschillende takken van de zorgbranche aan de slag te gaan?

Op dit moment lijkt Oumaima het ziekenhuis het leukst en uitdagend, maar daarnaast staat ze ook open voor andere mogelijkheden. “Ik streep zeker bijvoorbeeld de thuiszorg of de psychiatrie niet weg. Ik wil er zo blanco mogelijk ingaan om alle facetten van de zorg te ontdekken. Alleen zo kom je erachter wat goed bij je past.” Oumaima is haar liefde voor het onderwijs overigens ook nog niet verloren. “Ik vind het onderwijs nog steeds leuk, maar ik wil eerst werkervaring in de zorg opdoen voordat ik een beslissing neem. Het zou geweldig zijn als ik later deze twee passies met elkaar kan combineren.”

Ben je altijd al zo ambiteus geweest?

“Mijn familie omschrijft mij inderdaad als een ambitieus persoon. Ik heb bijvoorbeeld al met verschillende ziekenhuizen contact opgenomen om te vragen of ik een dagje mee kan lopen.” Oumaima vertelt dat ze via haar opleiding kennismaakt met ongeveer drie zorginstellingen. “Omdat de zorg zo divers is, vind ik dit eigenlijk te weinig.” In de zorg mag je pas meelopen wanneer je afgestudeerd bent. Hier is Oumaima zich ook bewust van. “Het is daarom hopen dat je de juiste keuze maakt.” Om nog meer ervaring op te doen, is Oumaima, naast haar studie, ook zorgambassadeur en actief als zorginfluencer. Ze schrijft blogs en maakt vlogs over wat ze leert tijdens haar opleiding.

Waarom heb je gekozen voor het ambassadeurschap?

Oumaima ziet het maken van blogs en vlogs als een bijdrage aan de zorg. “Ik wil mensen graag voorlichten over hoe leuk en afwisselend het is om te werken in de zorg.” Ze doet dit door zowel de leuke als de minder leuke kanten van het werk te laten zien. “Door open en transparant mijn ervaringen te delen, hoop ik een nieuwe generatie te enthousiasmeren om te kiezen voor dit beroep. Ook hoop ik werkgevers te inspireren dat goede representatie belangrijk is om nieuwe medewerkers te werven.”

Wat deel je online?

Oumaima vertelt en schrijft vooral over onderwerpen waar ze zelf in eerste instantie ook nog niks over wist of waar weinig over bekend is. Bijvoorbeeld welke stappen je moet ondernemen om je te specialiseren. “Ik probeer zoveel mogelijk te delen over de verschillende mogelijkheden in de zorg. Er zijn gewoon zo ontzettend veel opties! Daarnaast is een groot voordeel van werken in de zorg, dat je  altijd weer kunt switchen. Als het niet bij je past, zijn er nog veel andere mogelijkheden.  Door het grote personeelstekort kan je met een diploma op zak vrij snel ergens anders aan de slag.” Volgens Oumaima zou iedereen wel iets in de zorg kunnen doen, als je hart er ligt natuurlijk. 

Wat zijn de grootste vooroordelen in de zorg?

“Mensen denken dat je alleen maar billen moet wassen. Natuurlijk hoort dat erbij, maar er komt zoveel meer bij kijken. En juist die andere taken zoals een neussonde inbrengen, probeer ik dan te belichten in mijn blogs en vlogs, want dat zie je eigenlijk nooit.”

Waar zie jij jezelf over 5 of 10 jaar?

“Ik wil echt mijn hele studie van het begin tot eind op beeld hebben. Dit is voor mij dan een soort van digitaal dagboek. Het is heel waardevol om te hebben en fijn voor de jongeren die nog twijfelen om deel te nemen aan de opleiding. Ook is het leuk om later nog eens terug te lezen welke stappen ik heb ondernomen om te komen waar ik op dat moment ben.”

Zo zie je maar: soms moet je eerst iets uitproberen, voordat je weet of het iets voor je is. Ben jij benieuwd of de zorg wat voor jou is? Probeer het dan net als Oumaima uit. Wie weet wordt jij positief verrast! Voor een kijkje achter de schermen, bekijk je hier haar vlogs.