Skip to main content
BlogNieuws

Hoe implementeer je zelfsturing met succes?

Organisaties in de zorgsector moeten steeds effectiever en efficiënter werken. Hierdoor stijgt de werkdruk enorm en is er vaak minder tijd voor de cliënt. Zelfsturing lijkt hiervoor dé oplossing. Maar geldt dit voor elke organisatie? En wat moet er binnen een organisatie veranderen om het tot een succes te maken?

Buurtzorg Nederland

Een voorbeeld van een organisatie die zelfsturing bij uitstek perfect heeft geïmplementeerd, is Buurtzorg Nederland. Jos de Blok was het niet eens met hoe de thuiszorg in elkaar zat en wilde verandering. Daarvoor moest hij wel een eigen stichting oprichten. In 2007 deed hij dat. Een organisatie zonder management met teams die volledig op zichzelf staan. Inmiddels werken er ruim 750 zeer tevredenen wijkverpleging teams. Die tevredenheid blijkt wel uit de hoge scores in het onderzoek van Effectory en Intermediair die Buurtzorg door de loop der jaren heeft behaald. Zo won de organisatie van 2010 tot 2015 de award ‘Beste Werkgever’. De werkwijze van Buurtzorg ontkracht dus het argument dat zelfsturing zou leiden tot een nog hogere werkdruk.

Verandering vereist

Maar waarom werkt zelfsturing niet bij alle organisaties en is het een moeizaam en langdurig proces om te implementeren? Dat ligt vaak aan een aantal factoren. Zo moet een organisatie er in eerste instantie voor open staan om hun huidige cultuur en hiërarchie te veranderen. Vaak zie je dat het management wel probeert de teams vrij te laten, maar op cruciale momenten neemt het toch zelf de beslissing. Dat zijn ze gewend en is moeilijk te veranderen. Om zelfsturing toch te laten slagen is er een bepaalde mindset nodig. Een missie, een visie en doelstellingen waar de gehele organisatie achter staat en voor wil gaan. Daarnaast is het een kwestie van doorzetten. Het kost heel veel tijd om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en iedereen te laten wennen aan het nieuwe systeem.

Dus het antwoord op de vraag of zelfsturing werkt, is eigenlijk heel simpel. Als de organisatie er voor open staat, een goed plan maakt en hier de tijd voor uit wil trekken, is zelfsturing zeker een goede oplossing. Het maakt dat aandacht en zorg weer centraal staan, met meer tijd voor de cliënt.

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.