Skip to main content
BlogInterviews

Hoe Tessa IJff (23) zorgt dat haar team betere apps gaat gebruiken

Tessa IJff (23) werkt twee jaar als verzorgende voor team Buurtzorg Drechterland in Noord-Holland. Ze is geïnteresseerd in technische innovaties voor de thuiszorg en probeert die door te voeren in haar team. Wij vroegen haar hoe ze dat doet en waar ze tegenaan loopt.

Tessa is de jongste in haar team van tien. Ze heeft een collega van 26 en de rest is allemaal tussen de 40 en de 60. “Ja, de gemiddelde leeftijd ligt hoog”, zegt ze lachend.

Op het laatste Buurtzorgcongres liep Tessa langs het standje van Medido, een medicijndispenser die automatisch het juiste medicijn op het juiste moment aanbiedt aan de cliënt. Als de cliënt het zakje met de medicatie niet uit het apparaatje haalt, gaat er direct een bericht naar het thuiszorgteam. In het geval van Tessa’s team gaat die melding via TeamTelefoon, waar Buurtzorg Drechterland ook gebruik van maakt. 

Medido

Maar zover is het nog niet: eerst moet Tessa haar collega’s én hun cliënten overtuigen van het gebruik van het apparaat. In de teamvergadering stelde Tessa aan haar collega’s voor om Medido te gaan gebruiken. Het team besloot eerst met een pilot te beginnen. Eén cliënt gaat gebruik maken van Medido en als dat goed gaat, wordt het aan meerdere cliënten aangeboden. “Het scheelt veel tijd, omdat je niet meer alleen voor een medicijnrondje langs cliënten hoeft”, legt Tessa uit. Haar collega’s zijn minder enthousiast. “Ze vinden het prima om uit te proberen, maar echt enthousiast is een groot woord”, vertelt ze.

Beetje huiverig

De oudere collega’s vinden het soms lastig om met nieuwe technologie te werken, merkt Tessa. Zo maakt het team al langer gebruik van de app Medicheck, waarin medicatieinname digitaal afgetekend kan worden. Als er iets niet goed gaat met die app, worden collega’s onrustig. “Als het inloggen niet lukt, bellen ze mij soms. Ook als er nieuwe informatie moet worden ingevoerd, doe ik dat meestal. Ze staan wel open voor innovatie, maar zijn soms ook een beetje huiverig.”

Siilo

Een ander voorbeeld: Siilo. Met die app kunnen zorgteams veilig communiceren. Een soort WhatsApp, maar dan beter versleuteld, zodat je als team vrijuit over cliënten kunt overleggen zonder dat je bang hoeft te zijn voor het verspreiden van privacygevoelige informatie. Tessa kwam de app ook op het Buurtzorgcongres tegen en vroeg tijdens de volgende teamvergadering wat het team ervan dacht. “Ze vonden het wel leuk, maar ik moest het wel allemaal regelen.” 

Faxen

Tessa vindt het geen probleem, ze gelooft echt dat de technische snufjes het werk verbeteren. “Eerst gebruikten we nog WhatsApp. Naast dat je daarin niet veel informatie met elkaar kunt delen omdat het niet goed beschermd is, is het ook vervelend als je buiten werktijden appjes over een cliënt moet lezen. We gebruiken Siilo nu op onze werk-iPads en zo kunnen we werk en privé beter scheiden.” 

Bovendien kan Siilo ook interdisciplinair gebruikt worden. Collega’s die BIG-geregistreerd zijn kunnen dan ook communiceren met bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten. “Stel je voor: eerst werden uitvoeringsverzoeken vanuit artsen gefaxt naar ons centrale kantoor in Almelo, van waaruit het dan handmatig in ons Buurtzorg web-systeem werd gezet. Tussen het doen van een simpel verzoek voor het aansluiten van een morfinepomp en het daadwerkelijke aansluiten van de pomp bij de cliënt kon zo wel een halve dag zitten. Via Siilo kan de arts het verzoek direct opsturen en dan is het op hetzelfde moment bij het team.”

Innovatie is de toekomst

Zo gaat innoveren in de zorg, stapje voor stapje. De volgende? “Buurtzorg gaat binnenkort over van oude Nokia’s naar het gebruik van smartphones. Dan kunnen we een app als Siilo nog makkelijker gebruiken dan nu op de iPad.”

Momenteel is Tessa naast haar werk voor Buurtzorg druk met een opleiding tot MBO-verpleegkundige in Alkmaar. Maar zodra het zomervakantie is, gaat ze op zoek naar meer slimme apps voor haar team. “Nu zijn het nog al deze kleine stapjes, maar op den duur zijn ook grote technische veranderingen onvermijdelijk. Innovatie is de toekomst van de zorg.”

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.