Skip to main content

Op 1 mei 2022 vieren we wereldwijd voor de 25e keer World Laughter Day. Natuurlijk is het leuk om eens flink te lachen. Wist je dat lachen gunstig is voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid? We maakten daarom een lijstje met pluspunten. Lachen is het beste medicijn!

Lichamelijke gezondheidsvoordelen van lachen

  • Vermindert stresshormonen: hierdoor krijg je een betere weerstand;
  • Verbrandt calorieën: lachen versterkt je buikspieren, maakt je gezicht strakker en geeft je een positieve uitstraling.
  • Beschermt het hart: lachen verbetert de functie van bloedvaten en verhoogt de bloedstroom. Dit werkt beschermend tegen een hartaanval en andere cardiovasculaire problemen.

Geestelijke gezondheidsvoordelen van lachen

  • Verschuift het perspectief: een humoristisch perspectief creëert een psychologische afstand, dit kan je helpen om niet overweldigd te raken.
  • Het gelukshormoon endorfine, serotonine en dopamine hebben een  kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen houding.
  • Helpt te ontspannen en op te laden: het vermindert stress en verhoogt de energie. Zo blijf je geconcentreerd en bereik je meer.

Herkomst World Laughter Day

Dr. Madan Kataria uit Mumbai wist in 1995 al dat (glim)lachen positieve effecten op het lichaam had. Daarom startte hij The Laughter Yoga beweging om de voordelen van lachen te delen met de rest van de wereld. In 1998 ontstond hieruit de World Laughter Day zoals we die nu kennen. Lachen is een universele taal die mensen met elkaar verbindt. Daarom is het belangrijk om op deze dag plezier te hebben en de vreugde te delen met je omgeving. Want lachen is het beste medicijn!

Meedoen aan World Laughter Day

Hoe kun je meedoen aan deze werelddag? Heel simpel, door gewoon lekker te lachen. Ga iets leuks doen met je vrienden, familie of collega’s. Kijk een komische film, ga naar een stand-up show, of klets bij onder het genot van een kop koffie. 

Vond je dit artikel leuk om te lezen? Bekijk dan ook onze blog over de beste podcast over mentale gezondheid.