Skip to main content

Veel mensen hebben tijdens hun winterdip last van deze symptomen: vermoeidheid, slecht slapen of juist te veel slapen, minder of geen behoefte aan sociale contacten, niet goed kunnen concentreren of een verminderde eetlust. Tijdens de winterperiode worden de dagen korter en donkerder en kun je last krijgen van een winterdip. Eerder spraken wij wandelcoach Inge Loman over de positieve invloed van wandelen op de fysieke en mentale gezondheid. Vandaag krijg je van ons een aantal andere tips om de winterdip te voorkomen.

Breng het (dag)licht naar binnen

De dagen worden korter en de zonsterkte neemt af. Voor het lichaam is het lastig om zich daarop aan te passen. Bij sommige mensen wordt er meer melatonine aangemaakt en door dit hormoon blijf je slaperig. Direct de lichten aanzetten en de gordijnen opengooien, zorgt ervoor dat jij je fitter voelt. Krijg je jezelf echt niet in beweging? Dan kan lichttherapie een goede oplossing zijn. Met lichttherapie zit je tien à vijftien minuten in het licht van een speciale lamp. Dit doe je meestal in de ochtend en je moet dat enkele dagen tot weken volhouden om verschil te merken. De meeste mensen merken na een week al verbetering. Voor lichttherapie kun je contact opnemen met je huisarts.

Bezoek een museum

In België zijn enkele psychiaters begonnen met het voorschrijven van een dosis kunst per dag. Uit diverse studies van World Health Organization komt naar voren dat kunst een belangrijke rol kan spelen bij het verbeteren van de mentale gezondheid van de mens.

Blijf in beweging

Bewegen is extra belangrijk in de winter. Tijdens het bewegen maakt je lichaam endorfine aan, een gelukshormoon dat je extra nodig hebt in de winter. Maak ’s morgens vroeg een wandeling, pak eens de fiets naar je werk in plaats van de auto en haal een frisse neus tijdens de lunchpauze. Probeer iedere dag een aantal momenten te pakken om in beweging te komen.

Eet gezond

Eet gezond voedsel, zoals zelfgemaakte groentesoep, stamppot of smoothies en slik bijvoorbeeld vitamines zoals vitamine D en omega-3. Met gezonde voeding houd je je lichaam gezond en sterk.

We hopen dat je wat aan deze tips hebt. Heb je zelf andere goede tips? Deel ze dan gerust met ons via marketing@teamtelefoon.nl. Namens TeamTelefoon wensen we je een fijne winter toe!