Skip to main content

Het Parool gaat in gesprek met verpleegkundige Hans van de Moosdijk (59), die al veertig jaar als psychiatrisch verpleegkundige in Amsterdam werkt. Hij legt uit wat er nu precies leuk is aan de omgang met psychotische mensen.

“Je ziet snel resultaat van je werk”, is een van de antwoorden. De angel uit een crisissituatie trekken, kost volgens Van de Moosdijk niet veel tijd – als je weet hoe het moet natuurlijk. En dat weet hij wel, na veertig jaar. 

Het was niet Van de Moosdijks droom om in de psychiatrie te gaan werken. Hij wilde als achttienjarige aan de opleiding voor AGZ-verpleegkundige beginnen, maar omdat daar een wachttijd voor was, ging hij eerst ervaring opdoen bij een psychiatrisch ziekenhuis in Santpoort.

De psychiatrie bleek zijn roeping. De afwisseling van het werk en de creativiteit die het vergt, maken dat Van de Moosdijk zich na al die tijd nog steeds niet verveelt. Maar hij maakte ook heftige dingen mee tijdens zijn loopbaan. Eén keer werd hij gestoken met een mes. Twee keer kon hij niet voorkomen dat een patiënt van het balkon sprong. Dat waren de moeilijkste momenten uit zijn carrière, maar hij kan het wel goed loslaten. “Ik heb altijd mijn best gedaan, maar ik wist dat ik niet iedereen kon helpen.”

Benieuwd naar het hele interview? Je leest het hier.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.