Skip to main content

Aankomend najaar dreigt er weer een nieuwe coronagolf aan te komen. Hoe speel je daar als team op in als je al onderbezet bent? Lees hier onze tips hoe je met behulp van TeamTelefoon de werkdruk voor jouw team kunt verlagen.

Honderden zorgmedewerkers met long covid ontslagen

Het verzuim onder de zorgmedewerkers is twee keer zo hoog als voor de coronacrisis, schreef de NOS op 22 april 2022. Er zijn inmiddels honderden zorgmedewerkers met long covid ontslagen. “Dit voelt echt als een trap na voor alle zorgprofessionals die in de frontline stonden om Nederland draaiende te houden.” zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV vakbond. Veel zorgverleners isoleerden zichzelf van hun familieleden en sociale contacten, omdat zij geen gevaar voor hun patiënten wilden vormen. Het merendeel heeft uiteindelijk toch het virus opgelopen door besmetting op de werkvloer. Als gevolg van hun heldendaad volgt nu ontslag. Om zieke zorgmedewerkers met long covid ook na de wettelijk verplichte termijn van twee jaar in dienst te houden en niet vroegtijdig te ontslaan, kwam het kabinet op 25 februari jongstleden met een tijdelijke subsidieregeling.

Tijdelijke subsidieregeling

Deze regeling zorgt ervoor dat werkgevers gestimuleerd worden om het re-integratietraject langer door te zetten. Zorgmedewerkers met long covid krijgen hierdoor meer tijd voor herstel. Zorgpersoneel behouden is het voornaamste doel van deze regeling. Omdat de regeling vanaf juni beschikbaar is gesteld, blijven er zorgen. “De uitwerking van de regeling komt te laat en is alleen in het voordeel van de werkgevers.” zegt Kitty Jong. De minister van volksgezondheid moet volgens Jong vaart maken met een tegemoetkomingsfonds. Het FNV pleit al langer voor zo’n fonds, schreef de NOS op 22 april 2022.

Duurzame inzetbaarheid van jouw team met de TeamTelefoon-app

De werkdruk neemt steeds meer toe en er dreigt aankomende herfst of winter weer een nieuwe coronagolf aan te komen. Wij hebben onder elkaar gezet hoe TeamTelefoon kan helpen om de werkdruk te verlagen.

Maak gebruik van de achterwacht

Naast het instellen van bereikbare teamleden kun je met TeamTelefoon ook een achterwacht instellen om de werkdruk te verdelen. Een achterwacht is een extra bereikbaar persoon die je inroostert in de app. Is iedereen in gesprek? Dan wordt de achterwacht gebeld en krijgt de cliënt altijd iemand aan de telefoon. TeamTelefoon levert met deze functionaliteit een bijdrage aan het re-integratietraject van zorgpersoneel. Een medewerker die is uitgevallen door long covid kan wel als bereikbaar teamlid ingesteld worden. Hierdoor kan een medewerker wel bij dragen zonder fysiek aan het werk te gaan.

Gemakkelijk zelf teamleden toevoegen en verwijderen

In de TeamTelefoon app beheer je eenvoudig je eigen team. Je kunt gemakkelijk zelf nieuwe teamleden toevoegen en verwijderen. Hierdoor kan het team snel schakelen wanneer er invalkrachten en nieuwe collega’s aanhaken.

Word lid van meerdere teams

Het is mogelijk om lid te worden van andere teams. Tijdens een tekort door verzuim of ontslag binnen een team kun je met één druk op de knop tijdelijk collega’s ondersteunen.

Beeldzorg

Met de functie beeldbellen kun je meekijken met het innemen van medicijnen of wondzorg. Zorgmedewerkers in het re-integratietraject kunnen dankzij het beeldbellen vanuit huis een stukje zorg uit handen nemen. Vanaf een afstand kunnen zij inschatten of het nodig is om langs te gaan bij de cliënt. Dit bespaart veel tijd en handelingen.*

*Functie beeldbellen mogelijk op verzoek. Geef dit aan bij je teamleider.