Skip to main content

Alicia (24) werkt sinds september bij Spoedzorg Rotterdam, een corporatie van Laurens, Aafje, Lelie Zorggroep en Humanitas. Samen organiseren deze zorgorganisaties de avond-, nacht- en weekendzorg (ANW-zorg) in Rotterdam en omstreken. Als verpleegkundige levert Alicia acute zorg aan cliënten van aangesloten zorgorganisaties, zowel intramuraal als extramuraal. “Je weet nooit hoe een dienst eruit gaat zien,” vertelt Alicia over het werk. “Dat houdt het werk leuk en interessant.” Pascalle Hoelen (25), Communicatie Adviseur bij TeamTelefoon, liep een avond met Alicia mee vanuit de huisartsenpost in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam Noord. 

Na kort verdwaald te zijn geweest in het Franciscus Gasthuis, tref ik Alicia bij de huisartsenpost (HAP). De avonddienst begint om vijf uur met een korte briefing, waarin alle aanwezigen op de hoogte worden gesteld van de bijzonderheden van die avond. Na de briefing gaan alle werknemers van de HAP achter hun computer zitten. Alicia en ik nemen achter het kantoor plaats aan de keukentafel, waar de HAP-chauffeurs met hun koffie op de bank gaan zitten. Zij wachten rustig tot de dienstdoende huisarts een oproep krijgt en ook Alicia en ik wachten af wat er gaat komen.  

Alicia’s collega (links) draagt de oproep vanuit Aafje over aan Alicia (rechts).

Huisartsenposten Rijnmond

De HAP in het Franciscus Gasthuis is een van de vijf standplaatsen van Spoedzorg Rotterdam, waar zorgprofessionals hun diensten starten en afronden. De samenwerking tussen Spoedzorg Rotterdam en Huisartsenposten Rijnmond is ontstaan vanuit de pilot Zorgcoördinatie Rotterdam-Rijnmond. Wanneer je een van de huisartsenposten in Rotterdam belt, kan het dus zo zijn dat je een verpleegkundige van Spoedzorg Rotterdam op bezoek krijgt. Hier zijn tien zorgpaden voor vastgesteld, ofwel tien verschillende zorgvragen die behandeld kunnen worden door werknemers van Spoedzorg Rotterdam. Zo kunnen zij onder andere meldingen overnemen met betrekking tot wondzorg of valincidenten. De rest van de oproepen worden door een arts afgehandeld of kunnen telefonisch worden opgelost.

Aan het begin van de avonddienst krijgt de HAP in het Franciscus Gasthuis meteen een melding van een katheter die verkeerd zit. Omdat deze oproep onder een van de tien vastgestelde zorgpaden valt, kan Alicia de oproep opvolgen en hoeft de huisarts er dus niet meer heen. Zo is de drempel om een zorgprofessional langs te sturen lager en worden de dienstdoende artsen ontlast. We stappen in de auto en gaan op pad. Eenmaal gearriveerd klets ik wat met de mantelzorger, terwijl Alicia aan de slag gaat bij de cliënt. 

Oproep bij Aafje

Wanneer Alicia klaar is, trekken we onze schoenen weer aan, zeggen we de cliënt en de mantelzorger gedag en stappen we weer in de auto. We gaan terug naar HAP Noord om wat te eten. Ook moet Alicia de zorg die net geleverd is nog netjes rapporteren. Zo is de verpleegkundige die de volgende dag weer thuiszorg levert aan de cliënt goed op de hoogte van wat er gebeurd is. Als we ons eten op hebben, vraagt Alicia of ik op locatie Hofstee wil kijken om kennis te maken met een van haar collega’s. 

Op Hofstee treffen we de verpleegkundige die daar de avonddienst draait. Wanneer we aankomen, komt net een oproep binnen vanuit een van de huizen van Aafje. Een cliënt is gevallen en Alicia en ik mogen erheen om vast te stellen of er sprake is van een heupfractuur. Bij aankomst blijkt dit gelukkig niet het geval en helpen Alicia en een verpleegkundige van Aafje de cliënt naar bed. We krijgen nog een kopje koffie met een koekje voor tijdens het rapporteren. Wanneer dat er op zit, is de dienst alweer voorbij. Nog even de auto terugbrengen, afscheid nemen op HAP Noord en na een laatste keer verdwalen in het Franciscus Gasthuis sta ik weer buiten. 

Wij willen Alicia van Spoedzorg Rotterdam bedanken dat we een avond met haar mochten meelopen. Ben je benieuwd wat Spoedzorg Rotterdam voor jou kan betekenen? Neem dan een kijkje op de website. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.