Notitieboekjes vol inlogcodes, eindeloos rondbellen en het vinden van creatieve oplossingen voor woningtoegang; zorgorganisaties die samen de avond-, nacht- en weekendzorg (ANW) verzorgen hebben het zwaar te verduren. Alle verschillende elektronische cliëntendossiers (ECD’s) zorgen onder werknemers voor frustratie, vertraging en problemen. Daarbovenop is de huidige manier van werken ook nog eens heel inefficiënt omdat zorgprofessionals niet altijd bij de informatie kunnen die zij nodig hebben. Software community Nuts lijkt de oplossing voor dit probleem te hebben gevonden, maar welke vorm deze oplossing precies zal aannemen was tot op heden onduidelijk. In samenwerking met Actiz, de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties, organiseerde Nuts een week om samen met leveranciers en zorgaanbieders te brainstormen over de mogelijke toepassingen van Nuts.
Op maandag 25 september ging de Nuts Service Design Week voor de avond-, nacht- en weekendzorg (ANW) van start. Tientallen professionals uit de VVT sector sloten aan om na te denken over de problematiek rondom databeschikbaarheid én over de mogelijke oplossingen die Nuts kan bieden. Zo waren er zorgprofessionals, beleidsmedewerkers en bestuurders aanwezig en liepen vertegenwoordigers rond van leveranciers zoals Nedap, een veelgebruikt ECD in de thuiszorg. De Service Design Week bestond uit drie fases, namelijk het concretiseren van de probleemstelling, het brainstormen over oplossingen en het ontwikkelen en opleveren van de prototypes.
Wat is Nuts ook alweer?
Eerder schreven we al een artikel waarin we dieper ingaan op de software van Nuts. Hoewel de volledige materie vrij ingewikkeld is, is het doel van Nuts heel simpel: veilige en gemakkelijke gegevensuitwisseling in de zorg. Kort gezegd is dit ook precies wat de Nuts community mogelijk heeft gemaakt. Wat nog niet duidelijk was, is hoe al deze ingewikkelde processen, die op de achtergrond plaatsvinden, er op het beeldscherm van de zorgprofessional uit moeten komen te zien. Tijdens de Service Design Week zijn op dit vlak grote stappen gezet en de resultaten zijn veelbelovend.
Interoperabiliteit als teamsport
Aan het begin van de Service Design Week werd aan ongeveer vijftig deelnemers gevraagd om op te staan als zij dachten dat gegevensuitwisseling in de ANW-zorg eigenlijk heel makkelijk te realiseren is. Maar vijf mensen stonden op. Een van de deelnemers die opstond, argumenteerde dat de uitdaging niet per se ligt op het vlak van wat technisch gezien mogelijk is, maar juist bij het samenbrengen van de verschillende betrokken partijen. Alle belanghebbenden bij de gegevensuitwisseling in de ANW-zorg hebben namelijk hun eigen werkwijze, prioriteiten en systemen, wat samenwerking moeilijk maakt.
Een andere deelnemer vergeleek het realiseren van efficiënte communicatie en informatieuitwisseling in de ANW-zorg met een teamsport. “Je kunt alleen maar winnen als je in een team zit,” zei hij toen tijdens een interview gevraagd werd naar de problematiek. “Die oplossing ga je niet vinden door in je eentje aan de zijlijn te blijven staan.” Om deze reden kwamen belanghebbenden tijdens de Service Design Week samen. Door hun krachten te bundelen en de problematiek ieder vanuit hun eigen perspectief aan te vliegen, is het gelukt om tot een aantal prototypes te komen.
Hoe gaat gegevensuitwisseling eruit zien in de praktijk?
Op de laatste dag van de Service Design Week werd het eindresultaat gepresenteerd. Steven Vints van SDB Groep presenteerde de prototypes voor zowel het scenario waarbij de cliënt al bekend is bij een thuiszorgorganisatie als het scenario waarbij dat nog niet zo is. In het eerste scenario logt de zorgprofessional gewoon in bij het ECD waar zijn of haar eigen organisatie mee werkt. Wanneer vanuit de zorgcentrale een notificatie binnenkomt van bijvoorbeeld een valincident, kun je als zorgprofessional meteen een beperkte weergave zien van de gegevens die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Het gaat hierbij om de naam en het adres van de cliënt, de aanleiding van de oproep, de zorgaanbieder, gegevens voor woningtoelating, alerten zoals het reanimatiebeleid en de gegevens van contactpersonen.
Vervolgens kun je doorklikken naar het dossier en wordt aanvullende informatie automatisch opgehaald uit het ECD van de cliënt. De zorgprofessional kan zien welke medicatie de cliënt krijgt en heeft toegang tot de laatste rapportages en metingen die gedaan zijn. Nadat de zorg geleverd is, kan de zorgprofessional vanuit zijn of haar eigen werkomgeving een rapportage en overdrachtsbericht typen. Wanneer deze opgeslagen is, weet de zorgprofessional dat het dossier in de systemen van de andere zorgaanbieder weer up-to-date is. Alle autorisatie tijdens dit proces vindt plaats op de achtergrond, waardoor de zorgprofessional dus niet meer te maken heeft met tientallen verschillende inlogcodes.
In het geval dat de zorgvrager nog niet bekend is bij een thuiszorgorganisatie en de melding bijvoorbeeld vanuit de huisartsenpost komt, is het idee dat er een qr-code naast de voordeur hangt. Zorgprofessionals kunnen dan bij aankomst de code scannen, inloggen in hun eigen werkomgeving en vanuit daar toch de gegevens van de cliënt zien.
De vervolgstappen
Een werknemer van Nedap vroeg zich na afloop van de presentatie af wat hij nou op maandagochtend kon gaan doen om met dit resultaat verder te gaan. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat dit concept ook echt geïmplementeerd gaat worden binnen zorgorganisaties. Aline Poolen, bestuurslid bij zorgorganisatie ZorgAccent en branchevereniging Actiz, reageerde hierop dat het belangrijk is dat belanghebbenden de resultaten van de Service Design Week binnen hun eigen organisatie bespreken om momentum te creëren. “Hopelijk is het concept in december af. Alle leveranciers moeten dan de handen ineenslaan. Zij moeten namelijk de ontwikkelkracht leveren die nodig is om ervoor te zorgen dat zorgprofessionals binnen de ANW deze technologie ook daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken,” sloot Aline de presentatie af.
Wil je weten hoe de prototypes er precies uitzien? Kijk dan de Nuts Community meeting van 29 september hier terug. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.
Expert webinar: Hoe organiseer je samen de spoedzorg?
Veel organisaties willen graag samen de ongeplande zorg organiseren. In de praktijk blijkt dit lastig, omdat er veel vraagstukken bij komen kijken. In onze expert sessie op 14 februari spraken we in een webinar over de ongeplande zorg, ook Spoedzorg Rotterdam schoof bij ons aan tafel. Het was een gezamenlijke zoektocht naar de oplossingen voor de problemen waar zorgorganisaties tegenaan lopen. Je kan het webinar nu terugkijken.