Eindelijk, al die oude Nokia’s gaan de deur uit en maken plaats voor nieuwe smartphones. Dat werkt een stuk gemakkelijker en biedt veel meer mogelijkheden in één apparaat. Er is echter ook een schaduwkant aan deze overschakeling. Wat gebeurt er doorgaans met al die oude Nokia’s, smartphones en iPads? Kastje in en niet meer naar omkijken? Erg makkelijk, maar ook hartstikke zonde! Telefoons bevatten allerlei schaarse grondstoffen die na recycling weer goed gebruikt kunnen worden in nieuwe producten. Toch die oude telefoons inleveren, maar hoe werkt dat eigenlijk?
Kijk eens bij jou om de hoek
Jouw oude telefoon inleveren is ontzettend simpel en kan vaak in de buurt bij een supermarkt, drogist, elektronicazaak of natuurlijk een recyclingstation. Door op de website van Wecycle te kijken kun je zien waar een inleverpunt zit.
Jij kunt zelfs een goed doel steunen door jouw oude telefoon in te leveren. Zo werken bijvoorbeeld Cliniclowns en de KNGF Geleidehonden samen met Eeko, een organisatie die oude telefoons recyclet. Via Eeko kun je met jouw organisatie een inzamelbox aanvragen, die wordt opgehaald wanneer deze vol zit. Op basis van de bruikbaarheid van je apparaat wordt het nieuw leven ingeblazen of het apparaat wordt gerecycled.
De waardevolle inhoud van oude telefoons
Volgens onderzoek van T-Mobile blijkt dat 70% van de Nederlanders een oud afgedankt mobieltje in een la heeft liggen. Zonde, want telefoontjes bevatten namelijk wel veertig verschillende mineralen zoals goud, ijzer, koper, nikkel en kobalt. Schaarse grondstoffen die steeds verder uitgeput raken waardoor het belang van goede recycling alleen maar groter wordt. Bovendien gaat het winnen van deze zeldzame metalen vaak gepaard met sociale problemen zoals slavernij en heeft het een enorme impact op het milieu. Door oude telefoons in te leveren is het daarom mogelijk om een positieve draai te geven aan je oude telefoon.
De beste oplossing
Het inleveren van oude telefoons is echter niet per definitie een goed idee. Goede doelen verkopen opgeknapte mobieltjes namelijk aan andere landen. Als de afvalproductie hier niet op orde is leidt het alsnog tot verlies van waardevolle grondstoffen als het apparaat wordt weggegooid. Daarom is het van belang dat je een goede keuze maakt door welke partij jouw oude telefoons worden ingezameld. Onze tip is om hierbij een bedrijf te kiezen dat kiest voor ethische en milieuvriendelijke verwerking van de telefoon met het oog op behoud van waardevolle materialen.
Elektronisch afval, ook wel e-waste, is een snelgroeiend en problematische afvalstroom aan het worden dus de beste oplossing is om het bij de bron aan te pakken. Daarom kun je het beste gaan voor een nieuwe telefoon die ook duurzaam is geproduceerd. Het Nederlandse Fairphone produceert de meest duurzame telefoon van de wereld en die hebben een speciaal recycleprogramma; twee vliegen in één klap dus!
Wat gebeurt er met je mobieltje
Door jouw oude telefoon in te leveren bij een recyclepunt zorg je ervoor dat de waardevolle grondstoffen niet verloren gaan. Het mobieltje wordt uit elkaar gehaald waarna verschillende stromen worden gesorteerd en verwerkt. Dit gebeurt door het materiaal te versnipperen en verhitten zodat metalen teruggewonnen kunnen worden.
Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.
Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.