Skip to main content
BlogNieuws

Private investeerders beïnvloeden de thuiszorg: positief of niet?

De Nederlandse gezondheidszorg is aantrekkelijk. Vooral voor buitenlandse investeerders. Volgens het NRC zijn er steeds meer externe bedrijven – ook wel private equity genoemd – die zorgaanbieders willen financieren, buiten de aandelenbeurs om.

In 2018 was de zogeheten private equity verantwoordelijk voor 35 procent van alle transacties rondom de Nederlandse gezondheidszorg. En dat percentage is alleen maar aan het toenemen.

De investeringen worden niet gedaan in de 24-uurs zorg, zoals in het ziekenhuis verleend wordt. Volgens de wet mag daar namelijk geen winst op gemaakt worden. Omdat dit winstverbod in de thuiszorg niet geldt, is jullie sector voor investeerders dus wél heel interessant. Is dit bevorderlijk?

Er zijn altijd voor- en nadelen. Aan de ene kant is er door deze investeringen meer geld voor innovatie en meer samenwerking. Zorgaanbieders geven aan dit nodig te hebben. Aan de andere kant kunnen waardevolle medische gegevens in de handen van (buitenlandse) zakenlui komen. Winst maken kan daarbij een steeds groter belang worden.

Wat vinden jullie? Merken jullie veel van de stijging in investeringen vanuit private equity? En is dit een positieve ontwikkeling of niet? Praat met ons mee in de reacties!

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.