Skip to main content

De afgelopen weken doken wij in de rubriek ‘Terug in de tijd’ samen met historica- en oud verpleegkundige Nannie Wiegman de geschiedenis van de wijkverpleging in. We spraken over vroeger, het heden, professionalisering en digitalisering. Heb je dit volledig gemist? Geen probleem. Vandaag blikken wij terug op deze blogs en kun je doorlezen wat jij interessant vindt. 

Deel 1: Maak kennis met Nannie Wiegman

Tijdens deze rubriek zijn wij in gesprek gegaan met Nannie. Nannie is van huis uit verpleegkundige. Tijdens haar werk als verpleegkundige heeft zij ook haar passie voor de geschiedenis ontdekt. Momenteel combineert zij haar twee passies.“Aly was historica en verzorgde de lessen over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Alle meiden van de opleiding, dat waren er 39, vonden hier niets aan, maar ik vond het helemaal geweldig. Ze vertelde bijvoorbeeld waarom in het ziekenhuis de dingen gebeurden zoals ze gebeurden. Door de historische ontwikkeling die de verpleging had meegemaakt, ging ik het werk in het ziekenhuis heel anders bekijken.” Ben jij benieuwd wat zij allemaal doet en hoe ze haar twee passies combineert? Ontdek in deel 1 meer over Nannie.

Deel 2: Hoe zag de wijkverpleging er vroeger uit?

“Het grote verschil met toen en nu is dat de thuiszorg vroeger vooral in de handen van de eigen familie lag. Als er zorg van buiten nodig was, waren daar drie personen verantwoordelijk voor.” Welke drie personen waren dat en hoe waren de rollen vroeger verdeeld? Ontdek in deel 2 hoe de wijkverpleging er vroeger uitzag.

Deel 3: Wat was de aanleiding voor de protestperiode de Witte Woede?

“Voor het eerst in hun 100-jarige geschiedenis gingen verpleegkundigen en verzorgenden massaal de straat op om hun onvrede te uiten. Stakingen, wilde acties en protestmarsen waren nodig om de publieke opinie, maar vooral ook de politiek, wakker te schudden.” Wat was het resultaat? Lees hier meer over in deel 3.

Deel 4: Wat is de reden dat digitalisering in de zorg zo moeizaam doorzet?

“Vroeger werd er gewoon bij de wijkverpleegkundige thuis aangebeld. Dankzij digitale oplossingen, zoals TeamTelefoon, gaat je werk niet continu door en kun je je vrije tijd beter beschermen. Ik denk dat dit heel waardevol is,” vertelt Nannie. In deel 4 lees je hier meer over.

Wij willen Nannie bedanken voor het open interview en alle kennis die zij met ons gedeeld heeft. De aankomende weken gaan we ons verdiepen in e-health. Wat is het precies en welke soorten zijn er? Volg ons op social media om op de hoogte te blijven van onze blogs en nieuwtjes.