Skip to main content

Handen wassen, sinds de uitbraak van het coronavirus doen we niet anders. Het houdt de bacteriën zoveel mogelijk tegen, maar je handen zijn er niet altijd even blij mee. Het vele wassen en dragen van handschoenen zorgt voor uitdroging van de huid, wat kan leiden tot irritatie. In dit artikel geven we tips hoe je je handen goed kan verzorgen.  

“We wassen onze handen stuk”

Op je handen zit een vetlaagje wat je huid beschermt. Wanneer je je handen veelvuldig wast, beschadig je die vetlaag. Je huid is niet meer goed in staat vocht vast te houden en droogt daardoor steeds meer uit. De huid kan gaan jeuken en er ontstaan kloven. Dit kan zelfs uitmonden in eczeem. Zoals premier Rutte al zei: “We wassen onze handen stuk”. Het is dus belangrijk om je handen goed te verzorgen.

Vermijd zeep

Het klinkt misschien gek, maar gebruik zo min mogelijk zeep. Kies in plaats daarvan een parfumvrij product op oliebasis. Dit voorkomt dat het vetlaagje verdwijnt en verkleint de kans op irritatie. Zorg er daarnaast voor dat je lauw water gebruikt tijdens het wassen. Warm water zorgt er namelijk voor dat het vetlaagje nog sneller verdwijnt. 

Nooit zeep én handalcohol

Iets wat je sowieso nooit moet doen is eerst je handen wassen en daarna handalcohol gebruiken. Dit is heel slecht voor je handen. Kies dus altijd voor één van de twee en als het kan het liefst voor handalcohol. Dit droogt de huid minder uit dan water en zeep, maar kun je helaas niet in elke situatie gebruiken. Handalcohol kun je niet gebruiken wanneer er zichtbaar vuil op je handen zit, je natte of plakkerige handen hebt of nadat je naar de wc bent geweest. Om je handen goed schoon te krijgen moet je dan toch echt water en zeep gebruiken.

Goed drogen

Naast wassen heeft ook de manier van drogen effect op je huid. Door je handen te laten drogen aan de lucht of door te wapperen, droogt je huid namelijk nog verder uit. Ook is het beter om je handen droog te deppen dan om te wrijven. Wanneer je wrijft maak je de huid nog kwetsbaarder. Door te deppen blijft de olie uit het gebruikte product nog net wat meer op de huid zitten.  

Rimpeleffect tegengaan

Wanneer je langdurig handschoenen draagt, gaan je handen zweten. Hierdoor ontstaat er vocht in de handschoenen, wat de huid beschadigt. De hoornlaag, de buitenste laag van de huid, neemt dit water op, waardoor deze opzwelt. Net zoals wanneer je lang in bad zit, gaat de huid dan rimpelen. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld mentholpoeder te gebruiken. Voordat je de handschoenen aantrekt, poeder je je handen in, wat het zweten tegengaat. 

Invetten

Zowel bij droge als bij rimpelige handen helpt het om ze goed in te vetten. Kies altijd voor een smeerbare vette zalf met een hydraterend en beschermend effect. Gebruik geen bodylotion, daar zit te veel water in, wat voor nog meer uitdroging zorgt. Werkt het invetten niet? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Wil je meer weten over handhygiëne? Lees dan hier verder.

                                                                 Bron: TVVNursing