Skip to main content

Twee maanden geleden was Lars Eggink (33) nog wijkverpleegkundige in Diepenheim. Nu heeft hij een opleiding WMO-consulent achter de rug en zoekt hij een baan bij een gemeente. We spraken Lars over zijn loopbaan in de zorg en de carrièreswitch die aan het maken is. 

Werken in de zorg kwam niet op in het hoofd van de 15-jarige Lars. Na zijn opleiding in administratie besloot hij in de ICT te gaan werken. Op dat moment was Lars nog leerplichtig en daarom volgde hij een schakelprogramma. Zo kwam hij er achter dat werken in de zorg wél bij hem paste. 

Hij werkte eerst in de gehandicaptenzorg en het ziekenhuis voordat hij wijkverpleegkundige werd in de stad Diepenheim. Werken in het ziekenhuis paste niet helemaal bij hem, veel doorstroom van patiënten en weinig tijd om tijd met ze door te brengen. In de thuiszorg voelt Lars zich veel beter op zijn plaats. “In de thuiszorg krijg je veel ruimte om je eigen werk te doen en er is ook tijd voor een kopje koffie met de cliënt.” Lars vertelde dat Diepenheimers erg gesteld zijn op hun stad en het liefst zo lang mogelijk thuis willen wonen. Hij vond het fijn om mensen deze mogelijkheid te geven. 

Het thuiszorgteam in Diepenheim kampte echter al lang met personeelstekort. “We hadden iedere keer weer geluk dat er iemand bij kwam, maar dat geluk houdt ook een keer op.” Het personeelstekort vroeg veel van het overgebleven team en dat werd ze te veel. Lars vertelt dat de werkdruk veel stress opleverde. Het was geen makkelijke beslissing, maar uiteindelijk besloot het hele team te stoppen. In Diepenheim waren veel inwoners bekend met het thuiszorgteam en veel mensen leunden op ze. “Uiteindelijk moet je voor jezelf kiezen.”

 

Lars besloot toen dat hij niet terug wilde keren in de zorg. Niet alleen de hoge werkdruk weerhield hem daarvan. “Er is te weinig waardering vanuit de overheid en de maatschappij.” Hij doelt hiermee op de gebeurtenissen van het afgelopen half jaar, waarin er meer wordt gevraagd van de zorg maar dat een loonsverhoging niet doorgaat.

Na twee maanden niet werken merkt Lars al dat hij zich mentaal beter voelt. Dat is natuurlijk positief, maar hierdoor beseft hij hoever hij ging om voor anderen te zorgen. “Verpleegkundigen zetten zichzelf vaak op de tweede plaats.” Lars heeft de opleiding WMO-consulent afgerond en is nu op zoek naar een baan bij de gemeente. Hij kwam tijdens zijn werk als verpleegkundige al eerder met deze afdeling in contact en hij ziet veel overeenkomsten met de zorg. “Uiteindelijk blijf ik mijn best doen om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.” Na 5 jaar bij de thuiszorg in Diepenheim gewerkt te hebben denkt Lars waardevolle ervaring op te hebben gedaan die hij bij de gemeente wil inzetten. “Dat zorgzame blijf ik altijd bij me dragen.”

   

Lars hoopt over een jaar een leuke baan gevonden te hebben. “Ik hoop dat over een jaar de kop eraf is.” Op de vraag wat hij het zorgpersoneel mee zou willen geven zei Lars: “Laat je niet gek maken en zorg vooral goed voor jezelf. Zo kun je ook goed voor anderen zorgen.”

Heb jij ook een interessant verhaal over jouw carrière in de zorg en wil je hier graag over vertellen? Laat het ons weten door te mailen naar marketing@teamtelefoon.nl