Skip to main content

Verpleegkundig rekenen of medisch rekenen is voor veel (toekomstige) zorgprofessionals een lastig onderwerp. Het is verplicht om een voldoende te halen voor deze toets bij bijvoorbeeld de opleiding tot verpleegkundige. Ook als verzorgende krijg je hiermee te maken. Vind jij dit ook lastig? Meneer Megens schiet te hulp! 

Achtergrond

Na zijn opleiding Commerciële Economie kwam Dirk in 2010 ‘per ongeluk’ in het onderwijs terecht. Hij volgde een duale opleiding en deed werkervaring op bij het ROC Nijmegen. Zijn plan was om een baan te zoeken in de richting sales of marketing, maar tijdens zijn stage kwam hij erachter dat hij heel graag voor de klas staat.

Hij merkte dat er bij veel studenten ‘rekenschaamte’ heerst. Daar wilde hij hen graag bij helpen. In 2013 is Dirk, op verzoek van zijn studenten, begonnen met het opnemen van zijn rekenuitleg. Hiermee wilde hij studenten zelfverzekerder en rekenvaardiger maken. Al snel pikten andere scholen, ziekenhuizen en studenten zijn video’s op en begonnen deze in hun programma te gebruiken. Sindsdien is Dirk online bekend als ‘Meneer Megens’.

Verpleegkundig rekenen met Meneer Megens

Zijn video’s waren zo succesvol dat hij in 2016 de website www.meneermegens.nl heeft opgezet. Inmiddels is deze uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke rekenplatform van Nederland. In de academy van Meneer Megens kunnen studenten en organisaties tegen betaling gebruikmaken van online lesmateriaal en video’s. De academy biedt toegang tot de materialen voor een bepaalde periode. Na het voltooien van de academy krijgt de student een gerenommeerd certificaat. Naast de academy biedt Meneer Megens ook veel gratis materiaal aan op zijn website. Zo helpt hij studenten met verpleegkundig rekenen. In 2018 won hij de wedstrijd ‘Beste Rekenidee MBO’ en in 2019 is hij uitgeroepen tot ‘Leraar van het Jaar’ van het MBO. 


Ambities

Tegenwoordig geeft Dirk nog twee dagen les op het ROC Nijmegen. De andere dagen richt hij zich op het optimaliseren van Meneer Megens. Naast auteur en uitgever is hij ook in te huren als spreker, trainer en workshopbegeleider. Van tevoren had Dirk nooit verwacht dat zijn leven zo zou lopen, maar hij zou nu niets liever meer willen. Wel heeft hij nog een droom om meer structuur aan te brengen in het aanbod van verpleegkundig rekenen in Nederland. Hierbij hoort het handhaven van kwaliteitseisen en een standaard beoordelingscriterium.

Kan jij extra hulp gebruiken bij verpleegkundig rekenen? Volg Meneer Megens dan op Instagram, Facebook of LinkedIn en bekijk zijn website. Download gratis de rekenfolder met 5 rekentips.