Skip to main content

Zorgmedewerkers hebben ieder een eigen verhaal. Deze bijzondere verhalen willen we dan ook vastleggen en delen met jullie. Daarom interviewen we medewerkers in de zorg en delen we ervaringen over een bepaald onderwerp.

Deze keer hebben we Loes van Bemmelen en Ilse Buskermolen uitgenodigd voor een interview. Zij zijn beiden werkzaam bij Amstelring Wijkzorg in Uithoorn. Amstelring Wijkzorg werkt met kleine teams van verpleegkundigen en verzorgenden die de zorg zelf organiseren. Dit houdt in dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor verschillende taken binnen het team, zoals: het maken van de planning en het aannemen en afwijzen van cliënten. Loes werkt twee dagen in de wijk als verpleegkundige, de andere drie dagen zit ze op kantoor als projectleider. Ook is zij bezig met het opleiden van werknemers. Ilse zit in haar derde jaar van HBO verpleegkunde. Zij gaat nog 1 dag naar school en de rest van de week is ze leerling-verpleegkunde bij Amstelring. Zo maakt ze haar opdrachten voor school tijdens werk maar is ze werkzaam in de wijk net zoals haar collega’s.

Een positiever beeld over de zorg

Een paar onderwerpen uit de zorg die vaak negatief naar voren komen in de media zijn de avond- en nachtdiensten, het salaris en de werkdruk. Loes laat weten dat zij veel dingen anders ervaart. “Avond- en nachtdiensten worden vaak als minder aantrekkelijk gezien, terwijl er mensen zijn die liever dit soort diensten draaien dan dagdiensten. Wat ik wél jammer vind, is dat er gekort is op onregelmatigheidstoeslag (ORT) voor de avond- en weekenddiensten. Als ze dit hadden behouden, dan was het ook aantrekkelijker om in het avond of weekend te werken.” Loes is over het algemeen niet negatief over het salaris wat zij verdient: “Er zijn beroepen die echt veel slechter betaald krijgen.” Ook voor Loes is de werkdruk in de zorg over het algemeen niet te hoog. Zij denkt dat dit typisch is voor de wijk waarin zij werkzaam is. “Wij maken de routes zelf, we krijgen veel vrijheid en mogen zelf keuzes maken als team. Wij hebben niet zoals in het ziekenhuis een afdeling die vol ligt en waar maar mee geregeld moet worden.”

De thuiszorg is complex

Voor Ilse is het imago wat de zorg krijgt in de media het meest negatieve punt. “Veel mensen denken dat het alleen maar om billen wassen gaat.” Dit imago maakt het voor mensen minder aantrekkelijk om in de zorg te werken. Ilse had zelf ook iets anders van de thuiszorg verwacht. “Ik dacht bijvoorbeeld dat het minder complex zou zijn dan het is. Ik dacht dat ik mensen alleen zou helpen bij het wassen en met de steunkousen. Dit is niet het geval. Ik doe ook handelingen zoals een blaasspoeling of het zetten van een vlindernaald.” “Ook wordt er vaak gedacht dat we huishoudelijke hulp geven. Er wordt dan door cliënten verwacht dat we ook schoonmaken, dit is niet zo.” Dit imago wordt vaak bevestigd onder haar vrienden. “Ik heb dan altijd het idee dat ik me moet verdedigen.”

Een creatief en veelzijdig beroep

Het imago van de thuiszorg heeft gevolgen voor het aantal toekomstige werknemers. Volgens Ilse hebben veel stagiaires het verlangen om in het ziekenhuis te gaan werken. Zij hoort nu van andere studenten dat het ziekenhuis juist heel zwaar is en dat er minder vrijheid is. Zo vindt Ilse dat je In de thuiszorg heel vrij bent in wat je doet. Zo kijkt Ilse mee bij het inbrengen van een katheter, stomazorg of een PICC-lijn. “Dit zijn allemaal dingen die ik nu aan het leren ben en dat is hartstikke leuk.” Loes beaamt dit: “In de thuiszorg hebben we natuurlijk protocollen, maar soms kan je het protocol amper uitvoeren omdat je de juiste middelen en materialen niet hebt. Je moet bijvoorbeeld altijd steriel verplegen maar dat gaat niet in een thuissituatie. Je moet creatief om kunnen gaan met een situatie zoals deze.”

Het team

Er heerst een sterk groepsverband binnen de teams van Loes en Ilse. Ze zijn erg hecht en helpen elkaar bij het oplossen van problemen. Volgens Ilse staan ze voor elkaar klaar wanneer dat nodig is. “Wanneer er iemand ziek is dan springen we voor elkaar in of maken we gebruik van andere teams. De communicatie binnen en met de teams is erg goed.” 

Een team kent natuurlijk ook moeilijkheden. Volgens Loes ben je daar ook een team voor. Zelf vindt zij het heel fijn wanneer collega’s een andere mening hebben. “Dat stimuleert ook heel erg zelf na te denken over je eigen mening. Kritische vragen stellen en de discussie aangaan is gewoon heel belangrijk voor je eigen en professionele ontwikkeling.” Ilse is het hier ook mee eens. Zij leert heel veel van haar collega’s omdat iedereen heel anders is. “De ene is bijvoorbeeld heel gestructureerd en netjes terwijl de ander dat juist niet is. Ik ben soms bijvoorbeeld best chaotisch en wanneer iemand tegen mij zegt: Schrijf even op wat je moet doen, dan leer ik daar ook weer van. Ieder teamlid is op die manier een inspiratiebron voor mij. Ik steek van iedereen iets op maar ik blijf ook mezelf.”

Gebruik van TeamTelefoon

Hoe communiceren Ilse en Loes dan binnen het team? Er wordt veel gebruik gemaakt van Google Hangout en de telefoon. Volgens Ilse blijft bellen het beste communicatiemiddel wanneer je niet in het echt kunt praten met elkaar. Toch vinden Ilse en Loes dat face-to-face communiceren het makkelijkste blijft. 

Amstelring Wijkzorg maakt sinds 2016 gebruik van TeamTelefoon. Eerst maakten zij gebruik van een doorgeeftelefoon maar dit was erg onhandig. “Er was één iemand die alle telefoontjes kreeg, dus dat was echt een uitdaging. Nu kunnen we zelf inloggen en kan iedereen aangeven wanneer ze beschikbaar zijn. Iedereen meldt zich gemakkelijk aan via de laptop of telefoon.” De overstap naar TeamTelefoon kreeg eerst weerstand van het personeel. Veel van hen konden namelijk moeilijk omgaan met mobiele. “Er was een grote verandering gaande. Zo gingen we van papier over naar iPads, en vervolgens van één telefoon naar allemaal je eigen telefoon.” Nu is TeamTelefoon een veelgebruikt systeem, alle teams bij Amstelring maken er gebruik van. Ilse is er ook positief over. “Het is heel goed om te leren telefoontjes aan te nemen, iedereen krijgt er nu wel eens een. Hiernaast is het fijn dat je gemiste oproepen kunt zien, hier bellen wij altijd gelijk achteraan.” Volgens Loes is de organisatie een stuk efficiënter geworden met deze nieuwe vorm van communiceren. Zo bespaart het reistijd omdat je niet telkens de telefoon hoeft door te geven en verlaagt de werkdruk omdat niet één persoon de hele dag telefoontjes krijgt. 

 

Bij TeamTelefoon zijn wij gedreven om de zorg te verbeteren. Meer weten over TeamTelefoon? Bekijk dan onze productpagina.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

window.dojoRequire([“mojo/signup-forms/Loader”], function(L) { L.start({“baseUrl”:”mc.us19.list-manage.com”,”uuid”:”f8c9448a6aafafc42ef82b499″,”lid”:”3aa09c1deb”,”uniqueMethods”:true}) })