Skip to main content
BlogNieuws

Wijkverpleegkundige aan het woord

Wat wordt er precies bedoeld met thuiszorg? Wat zijn wijkteams eigenlijk? En wat doen verpleegkundigen en
ziekenverzorgers op een normale werkdag? In het radioprogramma Nieuwsronde Radio (RTV Ronde Venen) werden deze vragen stuk voor stuk beantwoord door wijkverpleegkundige Ellen de Jong van zorginstelling Careyn.

Careyn is een van de grotere zorginstellingen in Nederland en is actief in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Careyn is een organisatie voor thuiszorg, verpleging en verzorging, maatschappelijke dienstverlening en meer. Veel van haar medewerkers zijn actief binnen de thuiszorg. Het is daarom extra leuk om te horen hoe zij te werk gaan. De Jong vertelt: “Binnen de thuiszorg zijn verschillende verpleegkundigen en ziekenverzorgers opgedeeld in wijkteams. Elk dorp heeft er wel een paar. Zelf werk ik in Abcoude. Wij geven daar zorg aan alle mensen die dat nodig hebben. De meeste klanten zijn al wat ouder, maar er zitten ook zeker jongeren tussen.”

Op de vraag hoeveel mensen er in zo’n team zitten, antwoordt De Jong: “Meer dan 10 gezichten zullen onze klanten niet zien. Dat aantal blijft dus erg beperkt.” Dat is fijn voor de cliënten, maar ook voor de zorgverleners. Zo leren zij elkaar heel snel en gemakkelijk kennen.

Later kaart De Jong het landelijke tekort aan personeel aan. Extra handen zijn altijd welkom bij Careyn. Er is altijd vraag naar verpleegkundigen of ziekenverzorgers. Je helpt cliënten met wassen, aankleden en medicijnen innemen. Ook verzorg je wonden, heb je contact met huisartsen en specialisten, en andere betrokkenen. Je hebt een heel scala aan werkzaamheden dus. Werk je dan dag en nacht? Nee. Er zijn andere teams die de nachtdiensten op zich nemen.

Tot slot vertelt De Jong nog dat je kunt kiezen in welke wijk je wilt werken. “Dat kan in je eigen woonplaats, maar er zijn mensen die dat niet willen omdat ze de klanten dan te goed kennen. Het mag natuurlijk ook ergens anders. Er is werk genoeg!”

Benieuwd naar de volledige uitzending? Deze luister je hier terug.

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.