Skip to main content

Eén van de winnaars van onze winactie ‘DAG MAMA’, Angela, deelt haar verhaal met ons. Angela studeert nog en zit in haar laatste jaar van management in de zorg. Voorheen werkte Angela bij de ASVZ-gehandicaptenzorg. Momenteel werkt Angela als manager zorg bij Aafje in een verpleeghuis gesloten pg. Verbale en non-verbale agressie is voor Angela dus geen onbekend fenomeen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik houd mijzelf bezig met het management van de afdeling. Ik probeer ervoor te zorgen dat de patiënt de juiste zorg ontvangt. Het is mijn taak om alles binnen de afdeling zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Ik ga vooral in gesprek met de zorgmedewerkers en de families van de cliënten. Vandaag moest ik bijvoorbeeld dit interview verzetten, omdat een gesprek met een familie uitliep. Er stond een half uur ingepland, maar dit werd ongeveer twee uur. Soms is het belangrijk om meer tijd te nemen. Nu ben ik met een goed gevoel weggegaan en voel ik mijzelf meer voldaan.”

Waarom trekt de DAG MAMA theatervoorstelling jou?

“Ik wil er graag naartoe, omdat ik denk dat ik er vooral nog heel veel van kan leren.Ik wil leren begrijpen wat je het beste kunt doen of zeggen in bepaalde situaties. Alles wat ik vanuit de voorstelling leer, kan ik meenemen in mijn dagelijkse werkzaamheden. Zo kan ik mijn afdeling zo goed mogelijk ondersteunen.” 

Ben je weleens in aanraking gekomen met verbale/non-verbale agressie?

“Jazeker. Ik merk dat dit altijd veel impact heeft op de zorgmedewerkers. Ook zie je dat de zorgmedewerkers écht hun hart in de zorg hebben. Na de schrik overheerst de gedachte ‘de cliënt kan er eigenlijk zelf ook niks aan doen’. Het is mooi om te zien hoe de zorgmedewerkers omgaan met agressie.” Er zijn er wel eens gevallen die meer bijblijven dan anderen. Angela vertelt dat suïcidaliteit haar het meeste bijblijft. “Vaak denken zorgmedewerkers dan toch: was ik maar tien minuten langer gebleven of was ik maar een uur eerder langs de cliënt gelopen.” 

Hoe ga je hiermee om?

“Bij gevallen die meer bijblijven zoals, verbale en non-verbale agressie en suïcidaliteit worden we enorm goed ondersteund door praktijkondersteuners. Soms heb je wat langer ondersteuning nodig dan anders. Dit wordt enorm serieus genomen en direct opgepakt na een incident.”

Wie neem je mee naar de voorstelling?

Angela heeft twee tickets gewonnen voor de DAG MAMA theater voorstelling. “Ik denk dat ik een collega mee ga nemen. Wie dat is, weet ik nog niet.”

Wij willen Angela bedanken voor het delen van haar verhaal. We wensen haar en haar collega veel (leer)plezier voor tijdens de voorstelling en hopen dat ze er veel nieuwe kennis op kan doen voor in de praktijk. Wil jij ook op de hoogte blijven van onze winacties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.