Het is extreem warm. Voor velen is dit het perfecte moment om een dagje naar het strand te gaan of een drankje te doen op het terras. Echter: niet iedereen is blij met de hitte. Zo zijn ouderen en andere risicogroepen extra vatbaar voor de negatieve effecten van zomerse temperaturen. Daarom heeft het RIVM een hitteplan in het leven geroepen.
Risico’s
Het is belangrijk goed op te letten tijdens hittegolven, omdat het voor risicogroepen negatieve gevolgen kan hebben of zelfs fataal kan zijn. De warmte kan leiden tot verschillende nare klachten zoals misselijkheid, flauwte of hoofdpijn. Uiteindelijk kan de hitte zelfs zorgen voor uitdroging of oververhitting.
Het hitteplan van het RIVM beschrijft verschillende maatregelen die je kunt nemen om jezelf en anderen te beschermen tegen de hitte. Beroepsvereniging V&VN schreef hier een artikel over met tips. Uit het artikel van V&VN en uit het hitteplan van het RIVM zetten we een paar tips voor je op een rij.
Drink voldoende
Ouderen hebben minder dorstgevoel en drinken uit zichzelf niet altijd genoeg. Volgens V&VN is het belangrijk dat cliënten twee tot drie liter per dag drinken bij extreme hitte. Als zorgmedewerker kun je de cliënt hierbij helpen door hen twee glazen water te laten drinken wanneer je hen bezoekt tijdens je route. Daarnaast kun je ook de kleur en de hoeveelheid van de urine controleren na een toiletbezoek: is het te donker en is het relatief weinig, dan weet je dat de cliënt niet genoeg drinkt.
Zorg voor afkoeling
Wanneer het overdag warm wordt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de temperatuur binnen aangenaam blijft. Help cliënten hiermee door overdag de ramen dicht te laten en de zonwering naar beneden te doen. Daarnaast kunnen ze een ventilator of airconditioning in huis laten plaatsen die ze overdag kunnen gebruiken. Ook kun je als verzorgende helpen met de kledingkeuze. Het is beter de cliënt luchtige kleding aan te laten trekken, zodat het voldoende ventileert.
Wees creatief in het verlenen van zorg
Wanneer het zo warm is buiten, kan het prettig zijn om de zorg wat anders in te richten. Het RIVM raadt aan zoveel mogelijk actief te zijn voor twaalf uur ‘s middags en na zes uur ‘s avonds. Op een gewone werkdag is dit misschien lastig in te plannen, maar het zou bijvoorbeeld wel kunnen helpen om eerder te beginnen met het werk. Ook kun je met je collega’s afspraken maken over de dagverdeling, zodat jullie afwisselend op het heetste moment van de dag werken.
Naast dat het belangrijk is te letten op je cliënt, is het ook van belang dat jij en je team elkaar in de gaten houden. Het verzorgen van anderen moet namelijk niet ten koste gaan van jezelf. Zorg dat je genoeg blijft drinken en rekening houdt met de warmste momenten van de dag. Op deze manier maak je het werk voor jou en je collega’s een stuk dragelijker.
Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.