Skip to main content

JijUniek is een kleine zorgorganisatie die jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking vierentwintig uur per dag zorg biedt. Leroy Knol richtte de organisatie op in 2019. Op dit moment begeleidt een team van twee fulltime en twee parttime begeleiders vijf cliënten. JijUniek biedt een uniek zorgplan voor iedere cliënt waarbij de echte wereld centraal staat. Wij spraken Leroy over wat er precies voor zorgt dat JijUniek zo uniek is. 

Cliënten

De cliënten van JijUniek wonen op zichzelf of bij verzorgers, in dit geval ouders. Ze krijgen dagelijkse begeleiding. JijUniek vindt het belangrijk dat cliënten midden in de samenleving wonen. Hierdoor kunnen ze echt meedoen. Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak sociale problemen en moeite om zich aan te passen. Leroy bekijkt dit anders. “Wij zien dat deze doelgroep heel veel kan. We denken daarom in mogelijkheden en niet in beperkingen. We werken volgens de samen 100% methode. Dat betekent dat als een cliënt een taak voor 80% kan vervullen wij de overige 20% doen.”

Begeleiding 

De begeleiding is opgedeeld in JijUniek en WijUniek momenten. De JijUniek momenten zijn persoonlijke begeleidingsmomenten waarbij de cliënten hulp krijgen op verschillende levensgebieden bijvoorbeeld geldzaken of schoonmaken. Door deze hulp ontwikkelen cliënten vaardigheden. Op dat moment is er natuurlijk ook tijd voor een praatje. Cliënten gaan vervolgens naar hun persoonlijke dagindeling. Sommige cliënten hebben een baan, bijvoorbeeld in de houtbewerking of bij een restaurant, andere gaan naar de dagbesteding. 

Tijdens het WijUniek moment komen cliënten naar de accommodatie waar ze samen eten en spelletjes spelen. Er worden ook thema-avonden georganiseerd en gesport. Dit soort momenten zijn erg belangrijk volgens Leroy: “Ze hebben het niet altijd door, maar tijdens dit soort gezamenlijke momenten werken ze ook aan hun sociale vaardigheden.” Naast leerzaam zijn de WijUniek momenten natuurlijk ook erg gezellig. Cliënten hebben vaak een kleine sociale kring, die ze maar weinig zien. Door de WijUniek momenten hebben ze iedere dag sociaal contact en kunnen ze vaardigeheden ontwikkelen.

Gezamenlijke activiteiten vinden niet alleen op de accommodatie plaats. Het team neemt de cliënten ook mee op uitstapjes. Zo zijn ze een aantal keer naar Amsterdam geweest. Daar gingen ze dan winkelen of langs het Anne Frank huis bijvoorbeeld. Ook binnen de JijUniek momenten is er ruimte voor activiteiten. Er wordt dan gekeken naar de wensen van de cliënt.  Zo is Leroy bijvoorbeeld al een aantal keer met cliënten bij voetbalwedstrijden geweest en nam hij een cliënt mee naar een concert. “We zien dat natuurlijk als een leuk dagje uit, maar we komen daarbij ook dingen tegen waar cliënten van kunnen leren.”

Naast de contactmomenten zijn de begeleiders vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week telefonisch bereikbaar en in nabijheid. Om ervoor te zorgen dat dit logistiek allemaal werkt, maakt JijUniek gebruik van TeamTelefoon. Op dit moment valt het aantal telefoontjes mee, ze kunnen vaak op afstand afgehandeld worden. Kan de cliënt niet over de telefoon geholpen worden, dan is de begeleider binnen tien minuten bij de cliënt thuis. “De cliënt woont zelfstandig maar we zijn dichtbij.”

Uniek 

Cliënten geven aan JijUniek prettig te vinden omdat het team erg flexibel werkt. Als cliënten een verzoek om hulp indienen pakt het team van JijUniek dit dezelfde dag nog op. Het eindigt niet ergens op een bureau. Daarnaast vinden ze de intensieve begeleiding ook erg fijn. JijUniek vindt het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met cliënten en zien ze daarom dagelijks.

JijUniek is dus zo uniek door hun aanbod. Cliënten wonen zelfstandig maar begeleiding is altijd in de buurt. Ze draaien mee in de maatschappij door de persoonlijke begeleiding die JijUniek biedt. De organisatie vindt het belangrijk dat cliënten een zo normaal mogelijk leven leiden en doen er alles voor om dat te realiseren.

In 2021 wil JijUniek kijken of ze de groep cliënten kunnen uitbreiden en daarbij ook de begeleiders laten meegroeien. De uitbreiding mag echter niet ten koste gaan van de kleinschaligheid en flexibiliteit die JijUniek zo uniek maken. 

Wil je meer informatie? Klink dan hier voor de website van JijUniek.

Werk jij ook bij een zorginstelling die de dingen anders probeert te doen en wil je dat graag met ons en de lezers delen? Mail dan naar marketing@teamtelefoon.nl