Skip to main content

Eens in de zoveel tijd legt TeamTelefoon jou als zorgverlener een dilemma voor. Zo proberen wij te ontdekken wat er speelt binnen de zorg en hoe er met lastige situaties wordt omgegaan. 

Deze keer is het dilemma: Je hebt een goede band opgebouwd met een cliënt. Hij of zij vraagt of je buiten werktijd vriendschappelijk wil afspreken. Hoe ga je daar mee om?

Wat te doen?

Het dilemma zit hem er in of jij vindt dat hierop ingaan professioneel is of niet. Om uit te zoeken wat jullie mening is, gaven wij drie opties. De eerste was dat jij te allen tijde professioneel blijft en er nooit op in zou gaan. De tweede mogelijkheid was om met de teamleider te bespreken of het toegestaan is om af te spreken buiten werktijd. De laatste optie was erop ingaan als je het zelf ook wil en anders niet. Natuurlijk geven wij ook altijd de mogelijkheid voor eigen input en onderbouwde reacties. 

Nooit doen

De meesten van jullie zouden nooit ingaan op het verzoek van de cliënt om buiten werktijd om af te spreken. Simpelweg omdat jullie het niet professioneel vinden. Carina gaf aan werk en privé gescheiden te willen houden en veel van jullie waren het daarmee eens. Een aantal van jullie gaf aan het toch ook wel even bij de teamleider neer te willen leggen. Soms komt hieruit dat er wel enige ruimte is om buiten werktijd de cliënt te ondersteunen, zolang het wel professioneel blijft. Zo vertelde Francien het volgende: “Ik heb dit zelf 4 jaar gehad in de thuiszorg. Ik deed boodschappen, kookte het eten en ging af en toe een bakkie doen. Dus de ene keer was ik verzorgende en het andere moment een buddy. Dit ging prima.” Zij benadrukte nogmaals wel alles te overleggen met de teamleider.

Wanneer wel?

Ondanks dat de meesten vonden dat professionaliteit voorop moet staan, noemde een aantal van jullie mogelijke situaties waarin er wel ingegaan kan worden op het verzoek van de cliënt. Zo vond Renee dat het er van afhangt of het om langdurige of kortdurende zorg gaat. “Als het een kortdurende zorg is geweest en deze voorbij is, waarom niet? Als het een langdurige zorg blijft, dan gepaste afstand bewaren.” Verder gaf Gerry aan dat als er echt een vriendschappelijke band is ontstaan, de professionele zorg misschien door een collega overgenomen kan worden. 

Professioneel blijven 

Over één ding waren de meesten van jullie het wel eens: professionaliteit staat altijd voorop. Zo gaf Sabrina aan dat vertrouwen essentieel is voor het werk in de thuiszorg en dat dat betekent dat je te allen tijde professioneel dient te blijven. Heb jij een interessant verhaal over het afspreken met een cliënt buiten werktijd om? Deel dat dan met ons via ons contactformulier, wij zijn erg benieuwd!

 

Bij TeamTelefoon zijn wij gedreven om de zorg te verbeteren. Meer weten over TeamTelefoon? Bekijk dan onze productpagina.

Werkt jouw organisatie of team met een doorgeeftelefoon? Bereken hier wat dat jaarlijks kost.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

window.dojoRequire([“mojo/signup-forms/Loader”], function(L) { L.start({“baseUrl”:”mc.us19.list-manage.com”,”uuid”:”f8c9448a6aafafc42ef82b499″,”lid”:”3aa09c1deb”,”uniqueMethods”:true}) })