Eens in de zoveel tijd legt TeamTelefoon jou als zorgverlener een dilemma voor. Zo proberen wij te ontdekken wat er speelt binnen de zorg en hoe er met lastige situaties wordt omgegaan.
Deze keer is het dilemma: Vlak voordat je op vakantie bent gegaan, heb je nog een bereikbaarheidsdienst gedraaid voor jouw thuiszorgteam. Terwijl je op het strand ligt, schiet je ineens te binnen dat je je niet hebt afgemeld voor de bereikbaarheidsdienst. Dat betekent dat jouw collega’s nu niet bereikbaar kunnen zijn. Je hebt ook nog eens je werktelefoon niet bij je. Wat doe je?
Ouderwets
Thuiszorgteams organiseren op verschillende manieren hun bereikbaarheid. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van zorgcentrales, doorgeeftelefoons of handmatige doorschakeling. Dit zijn allemaal achterhaalde, ouderwetse manieren en leveren vaak problemen of ongemakken op. Zo is een telefoniste niet altijd op de hoogte van cliëntgegevens, wordt een cliënt eindeloos doorgeschakeld, vergeet een teamlid de doorgeeftelefoon over te dragen of vergeet iemand zich af te melden voor de bereikbaarheidsdienst.
Vergeten af te melden
Gelukkig maken er ook al veel thuiszorgteams gebruik van innovatieve, geautomatiseerde oplossingen zoals de TeamTelefoon app. Helaas zijn nog niet alle teams over op dit soort oplossingen en horen wij vaak eerdergenoemde ongemakken langskomen. Wij zijn daarom benieuwd naar wat teamleden zouden doen wanneer zij zich bijvoorbeeld niet hebben afgemeld voor de bereikbaarheidsdienst en hun werktelefoon niet bij de hand hebben.
Wat te doen?
Wij vroegen wat jullie zouden doen als dit gebeurt en je lekker op het strand ligt te genieten van jouw vakantie. Je hebt ook nog eens jouw werktelefoon thuis gelaten en kunt jezelf dus niet alsnog afmelden. Doordat jij dit niet hebt gedaan, kunnen andere collega’s zich niet aanmelden en is er dus niemand bereikbaar. Wij gaven jullie drie opties hoe je hier mee om kan gaan: ik kan er toch niks aan doen dus mijn collega’s lossen het wel op, ik probeer mij met mijn eigen telefoon af te melden of ik bel de ICT afdeling. Natuurlijk was het geven van eigen oplossingen ook dit keer weer welkom.
Andere oplossingen
Wij waren verrast met de reacties die wij kregen, want bijna niemand gebruikte het achterhaalde systeem van zelf aan- en afmelden. Zo vertelde Marie dat binnen haar organisatie iedere avond na 0:00 de bereikbaarheidstelefoon automatisch doorgeschakeld wordt naar de centrale telefoondienst en het kantoor deze doorschakeling iedere werkochtend rond 8:30 weer uitschakelt. Onder degene die zich wel nog moeten afmelden, werden er veelal twee opties genoemd. Onder andere Sabine zou een collega bellen om te overleggen. Maar bijvoorbeeld Geziena zou niets doen en gewoon lekker gaan genieten van haar vakantie, er waarschijnlijk vanuit gaande dat collega’s het wel op kunnen lossen.
Het was het leuk om te horen dat Nathalie al gebruik maakt van de TeamTelefoon app. Zij heeft binnen haar team de taak om ervoor te zorgen dat de planning in de TeamTelefoon app up-to-date is. Voordat zij op vakantie gaat, zorgt ze ervoor dat er voor voldoende dagen diensten zijn ingevuld en verder kan een andere collega eventuele wijzigingen doen.
Ontzetting
Er heerst vaak veel verbazing over de omslachtige manieren waarop de bereikbaarheid van zorgteams soms is geregeld. Zo ook Cristel: ‘Is dit een zorgdilemma? Ik mag toch hopen dat dit soort dingen geautomatiseerd zijn’. Ondanks slimme oplossingen zoals de TeamTelefoon app, zien wij toch nog te vaak dat dit soort processen niet zijn geautomatiseerd.
Is jouw team nog bereikbaar door middel van een van de eerder genoemde manieren? Lees hier meer over het gebruik van teamtelefoon of bereken wat het werken met een doorgeeftelefoon kost voor jouw organisatie.
window.dojoRequire([“mojo/signup-forms/Loader”], function(L) { L.start({“baseUrl”:”mc.us19.list-manage.com”,”uuid”:”f8c9448a6aafafc42ef82b499″,”lid”:”3aa09c1deb”,”uniqueMethods”:true}) })