Skip to main content

Eens in de zoveel tijd legt TeamTelefoon jou als zorgverlener een dilemma voor. Hierdoor proberen wij te ontdekken wat er speelt binnen de zorg en hoe er met lastige situaties wordt omgegaan. Deze keer is dit het dilemma: je bent om 22u klaar met het lopen van de late ronde, maar je hebt nog tot 23u bereikbare dienst op de teamtelefoon. Wat doe je?

Wat te doen?

Wij legden jullie drie opties voor. De eerste optie was om te wachten op het wijkkantoor totdat de dienst erop zit. De tweede optie was om aan het einde van de dienst de telefoon handmatig door te schakelen. De laatste optie was om voor de eerstvolgende dienst langs het wijkkantoor te gaan om de telefoon af te leveren. Natuurlijk was er ook de mogelijkheid om zelf met oplossingen te komen en dat deden jullie dan ook veelvuldig. 

Collega’s helpen

De meest gehoorde opmerking was om, als je plots eerder klaar was, collega’s te bellen om te informeren of zij hulp kunnen gebruiken. Zo schreef Ingrid: “Ik zou m’n collega’s vragen of ze nog hulp nodig hebben bij hun route, dan kan iedereen op tijd naar huis”. Chantal beaamde dit en als collega’s geen hulp nodig hebben, zou zij “de tijd nemen voor de laatste cliënt. Even wat extra aandacht”. 

Administratieve taken

Ook vinden velen van jullie dat eerder weggaan geen mogelijkheid is en er gewoon doorgewerkt dient te worden tot 23:00. Op het wijkkantoor is genoeg te doen. Zo schreef Leandrea: “Er is zoveel waar een dagdienst niet aan toekomt, doordat ze heel de dag met de cliënten bezig zijn. Er is qua administratie, overdracht en formulieren altijd wel wat te doen.” 

Eigen telefoon

De laatste veelgehoorde opmerking was dat jullie een eigen werktelefoon hebben en er automatisch wordt doorgeschakeld na de bereikbare dienst. Bijvoorbeeld met behulp van de TeamTelefoon app. Op die manier kunnen jullie, net als Dorien, “thuis met een kopje thee dat laatste uur bereikbaar zijn.” 

Eerder klaar?!

Wij werden door Corrie nog gewezen op het volgende: “Ik denk dat het dilemma van jullie groter is, zomaar een uur eerder klaar, is dit een bericht van tien jaar geleden?” Met de stijgende werkdruk en het tekort aan personeel heeft Corrie helemaal gelijk. Eerder klaar zijn komt weinig meer voor en er worden massaal overuren gemaakt. En ook al zijn jullie plotseling eerder klaar, bieden jullie in de eerste plaats een helpende hand aan collega’s. 

Wil jij ook op de hoogte blijven van onze dilemma’s en de uitkomsten? Like dan onze Facebookpagina. 

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.