Eens in de zoveel tijd legt TeamTelefoon jou als zorgverlener een dilemma voor. Zo proberen wij te ontdekken wat er speelt binnen de zorg en hoe er met lastige situaties wordt omgegaan. Er is een tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg door het coronavirus. Dit brengt de gezondheid van zorgmedewerkers, collega’s, cliënten en dierbaren in gevaar. Daarnaast kan dit tekort er voor zorgen dat er meer zorgmedewerkers uitvallen wanneer ze zelf ziek zijn. Op deze manier wordt er nog meer druk uitgeoefend op het zorgsysteem.
Wat te doen?
We vroegen jullie wat jullie zouden doen in de volgende situatie: Door het coronavirus is er in de thuiszorg een groot tekort aan beschermingsmiddelen. Dit veroorzaakt een duivels dilemma. Moet je als medewerker stoppen met het verlenen van zorg of moet je het risico accepteren dat jij de cliënt zou kunnen besmetten en andersom?
Wij gaven drie opties voor hoe jullie hier mee om kunnen gaan. Optie 1: ‘Ik kom tot het moeilijke besluit dat ik geen zorg wil verlenen zonder beschermende middelen. Ik probeer oplossingen te bedenken zoals het geven van instructies via de telefoon.’ Optie 2: ‘Ik besluit zonder voldoende bescherming zorg te verlenen aan de cliënt. Dit doe ik terwijl ik de adviezen van het RIVM op volg om de veiligheidsrisico’s te beperken.’ Optie 3: ‘Ik probeer op een creatieve manier beschermingsmiddelen te maken zodat ik toch wat beter beschermd ben.’ Ook deze keer was het mogelijk om met een eigen antwoord te komen.
Medewerkers onder druk
Het is belangrijk de richtlijnen van het RIVM op te volgen. Het is alleen niet altijd mogelijk om via deze richtlijnen zorg te leveren, wat extra druk kan opleveren voor zorgmedewerkers. Zo laat Bianca weten dat ze zonder voldoende bescherming nog steeds zorg zou verlenen aan de cliënt. ‘Maar zeker met gemengde gevoelens.’ Joyce laat ook weten dat ze zonder bescherming naar haar werk zou gaan. Door goed haar handen te wassen en direct te handelen bij verdenking van corona denkt zij het goed op te lossen. Het is belangrijk dat zorgmedewerkers goed op zichzelf letten.
Het weigeren van zorg
Niet iedereen zou zonder beschermingsmiddelen aan het werk gaan. Zo liet Desiree weten dat het geen optie moet zijn om zonder voldoende bescherming zorg te verlenen aan de cliënt. ‘Je bent onbeschermd volgens de RIVM richtlijnen of niet. Het is belachelijk dat wij akkoord gaan met halve maatregelen. Ik snap dat het een duivels dilemma is, maar door dit te blijven doen verbetert onze situatie niet.’ Moontje laat weten dat zij weigert zorg te geven zonder goede bescherming. ‘Dit doe ik zowel uit bescherming naar mezelf als de cliënt.’
Als medewerker in de zorg moet je zelf de afweging maken of je het verantwoord vindt fysieke zorg te bieden of niet. Als je niet zeker weet wat je het beste kunt doen in een situatie zoals deze, dan kan dit document je helpen.
Zorg op afstand
Dawinja laat weten zorg op afstand te geven aan bepaalde cliënten. ‘Wanneer cliënten zichzelf redelijk kunnen redden, probeer ik via telefoon, beeldbellen of de mantelzorger regelmatig contact te houden.’ Marie doet dit ook. ‘Waar kan geef ik via de telefoon instructies aan de cliënt. Dit kan een goede oplossing zijn wanneer de cliënt in staat is voor zichzelf te zorgen wanneer hij of zij instructies krijgt.’ Één van de manieren waarop zorg op afstand gegeven wordt is beeldzorg. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van beeldzorg met TeamTelefoon? Je kunt er in dit artikel meer over lezen.
Creatieve oplossingen
Bij sommige cliënten is het lastiger zorg te bieden via telefonisch contact of beeldzorg. Daarom worden er door veel zorgmedewerkers creatieve oplossingen bedacht om toch op een zo goed mogelijke manier verantwoorde zorg te leveren. Zo laat Karen weten dat ze zelf stoffen mondkapjes gemaakt heeft om toch op een beschermde manier aan het werk te kunnen gaan. Dawinja doet dit ook: ‘Wanneer je creatief omgaat met het maken van beschermingsmiddelen, kun je deze gebruiken wanneer je naar cliënten gaat die echt fysieke zorg nodig hebben.’ Wel is er nog veel onduidelijkheid over of zelf gemaakte beschermingsmiddelen wel voldoende bescherming bieden.
Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.