Eens in de zoveel tijd legt TeamTelefoon jou als zorgverlener een dilemma voor. Zo proberen wij te ontdekken wat er speelt binnen de zorg en hoe er met lastige situaties wordt omgegaan. Door het coronavirus is het persoonlijke contact tussen cliënten en familie of vrienden gering of hebben zij helemaal geen contact. Dit kan ervoor zorgen dat sommige cliënten zich erg eenzaam voelen. Dit kan heel lastig zijn voor jou, de cliënt en familieleden.
“Luisteren is vaak al een opluchting.”
We vroegen jullie wat jullie zouden doen in de volgende situatie: Wat kan je als zorgmedewerker doen wanneer je cliënt zich eenzaam voelt? Wij gaven drie opties voor hoe jullie hier mee om kunnen gaan. Optie 1: “Ik ga een gesprek aan met de cliënt. Ik probeer uit te zoeken waar het probleem ligt en samen met de cliënt tot een oplossing te komen.” Optie 2: “Ik erken het probleem, maar weet niet hoe ik het zou kunnen oplossen. Ik heb er ook niet altijd de tijd voor om het op te lossen.” Optie 3: “Ik zoek contact met de eerste contactpersoon van de cliënt en probeer samen tot oplossingen te komen.” Ook deze keer was het mogelijk om met een eigen antwoord te komen.
Begin een gesprek
Volgens een aantal van jullie helpt het vaak al om een gesprek aan te gaan met de cliënt. Als zorgmedewerker kan je voor hen een luisterend oor zijn in deze stressvolle tijd. Op deze manier kun je samen tot een oplossing komen. Manuela zegt hierover het volgende: “Luisteren is vaak al een opluchting.” Toch kan het soms lastig zijn om alleen samen met de cliënt tot een oplossing te komen. Soms heb je geen ruimte in je rooster om hier veel aandacht op te richten of kan de bron van het probleem niet opgelost worden.
Contactpersoon
Ook was het volgens velen van jullie een goed idee om contact op te nemen met de eerste contactpersoon van de cliënt. Het kan van belang zijn om met deze persoon te delen dat de cliënt zich erg eenzaam voelt. Op deze manier kun je samen met de familie tot een oplossing komen. Misschien kan er vaker iemand langskomen op afstand of kan er telefonisch contact worden gehouden met de cliënt. Sociale relaties met vrienden en familieleden zijn namelijk heel belangrijk. Het wekelijks op bezoek gaan bij opa of oma valt weg door het coronavirus en dat wordt heel erg gemist.
Videobellen
Door het coronavirus is het soms alleen niet mogelijk voor cliënten om hun familie in het echt te zien. Er moet dan contact gelegd worden op een andere manier. Johanneke laat weten dat je ook kunt voorstellen om te videobellen. Op deze manier is de cliënt toch op een afstandje in contact met zijn of haar familie. Priscilla zegt hierover het volgende: “Ik heb hoop dat de familie in ieder geval telefonisch contact houdt.”
De strijd tegen eenzaamheid onder ouderen is groot. Gelukkig zijn er veel initiatieven opgezet die dit tegen proberen te gaan. Deze initiatieven kun je bijvoorbeeld voorleggen aan cliënten die zich eenzaam voelen of kun je delen met de contactpersonen. Ben je benieuwd naar deze initiatieven? Je kunt ze hier bekijken.
Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.