Skip to main content

Eens in de zoveel tijd legt TeamTelefoon jou als zorgverlener een dilemma voor. Hierdoor proberen wij te ontdekken wat er speelt binnen de zorg en hoe er met lastige situaties wordt omgegaan. Deze keer is dit het dilemma: Je wordt meegevraagd op een vakantie van een cliënt om zorg te leveren. Vervolgens betalen zij al jouw drankjes en eten. Vind jij dat dit kan?

24/7 zorg leveren

Het overgrote deel van de respondenten vond dat dit gewoon moet kunnen. Een veel gehoorde mening was dat dit heel normaal is als je wordt meegevraagd om zorg te leveren. Het is niet zomaar een vakantie, je bent immers 24/7 bezig met het leveren van zorg. Petra was het hier roerend mee eens en schreef: “Je wordt meegevraagd voor zorg. Dus voor jou is het werk en geen vrije tijd. De extra kosten voor deze bijzondere werksituatie zijn voor rekening van de cliënt.” Wel voelt een gedeelte zich enigszins ongemakkelijk als de cliënt continu betaalt. Daarom trakteren zij zelf de cliënt ook eens en betalen zij zelf voor extraatjes. 

Vakantie is duur

Toch waren er ook een aantal die vonden dat het niet kan dat tijdens een vakantie de cliënt alles betaald. Marianne gaf hier een veelgehoorde reden voor: “Wanneer je in de thuissituatie wordt verzorgd betaal je ook niet voor de voeding van de zorgverlener.” Maar dit argument werd weerlegd door verschillende voorstanders. Zo schreef Esther: “Eten/drinken op vakantie is doorgaans een stuk duurder dan thuis. Daar staat uiteraard wel tegenover dat ik geen gek dure maaltijden bestel en geen alcohol drink.” 

Moeilijke situatie

Verder waren er een paar respondenten die het een moeilijke situatie vinden. Vooral als de cliënt weinig te besteden heeft, vinden ze het “ongemakkelijk als m’n cliënt dan betaalt voor mij”, aldus Rachel. Daarnaast vinden ze het ook per situatie verschillen. Als er mogelijkheden zijn om zelf te koken hoeft de cliënt dit niet per se voor de zorgverlener te betalen. Thuis zou er ook gewoon gekookt moeten worden. Maar als deze mogelijkheden er niet is en er daardoor elke dag buiten de deur gegeten dient te worden is het weer een ander verhaal. Het zal dan altijd meer kosten dan wanneer je zelf thuis had gekookt.  

Maak goede afspraken

De mening die vrijwel alle respondenten deelde, is dat er goede afspraken gemaakt moeten worden voorafgaand aan de vakantie. De verwachtingen van beide kanten moeten uitgesproken worden. En daarbij moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden over wat vergoed wordt en wat niet. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties en onduidelijkheden tijdens de vakantie en heb je, zoals Margriet schreef, “een super leuke vakantie”.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.