Skip to main content

‘’Het menselijk contact, klinisch redeneren en het overstijgend denken vind ik heel leuk. Daarom ben ik werkzaam geweest in de zorg. Zo kan ik ook iets betekenen voor de mens.’’ Dat is de instelling van Desiree (27 jaar). Wij spraken haar over haar overstap van wijkverpleegkundige naar verpleegkundige zorgtechnologie. Wat houdt dat in en wat maakt het zo leuk? 

Waarom heb je deze overstap gemaakt?

‘’De leukste van mijn taken vond ik in eerste instantie het coördineren en kijken hoe je de zorg in goede banen kan leiden. Hierbij kun je in het gehele zorgtraject iets betekenen en fungeer je dus als een spin in het web, maar dan moet je hier wel de tijd voor hebben. Door de hoge werkdruk vielen deze taken helaas een beetje weg. Ik wilde graag meedenken in zorgprocessen, kwaliteitsverbetering, etcetera. Daarom heb ik me ontwikkeld tot verpleegkundige zorgtechnologie. Hierdoor doe ik taken die bij mijn wensen passen en zet ik me tegelijkertijd in om de werkdruk in de zorg te verlagen.’’  

Hoe ziet het werk van een verpleegkundige zorgtechnologie eruit?

“Verpleegkundige zorgtechnologie zijn het aanspreekpunt voor de zorgmedewerkers. Hieronder valt onder andere meekijken bij zorgsituaties en het adviseren van mensen in opleiding. Ik doe dit in de vvt-sector. Tijdens mijn werkdagen ga ik veel van overleg naar overleg. Op andere momenten zijn we bezig hoe we de zorgtechnologieën het beste kunnen inzetten. Ook ga ik op locatiebezoek die bijvoorbeeld een vraag hebben. Dus, op de achtergrond ben je veel bezig om processen te verbeteren. Dit betekent dat ik in mijn werk cliënt-ondersteunend ben, maar zelf niet meer aan het bed sta. Ik lever geen traditionele zorg, maar wel de nodige ondersteuning bied aan cliënten en zorgmedewerkers, onder andere met behulp van zorgtechnologie. Er zit heel veel afwisseling in mijn taken, wat het voor mij uitdagend en leuk houdt’’.

Wat is het belang van zorgtechnologie?

‘’Door het personeelstekort in de zorg is een andere manier van aanpak noodzakelijk. Het is niet meer ‘zorgen voor’. Het is zorgen dat iemand zelfredzaam is, totdat het niet meer kan. 

Zo was er bijvoorbeeld een casus dat een cliënt na een operatie tijdelijk niet mocht bukken. Je kunt deze cliënt zes weken lang elke dag helpen met wassen en aankleden. Je kunt nog beter een ruggenwasser, tenenwasser, schoenlepel en grijper toekennen aan deze persoon. Dan kan de cliënt zich zonder te bukken zelf wassen. Onze taak wordt dan iets meer het zorgen met de handen op de rug of het helpen van andere cliënten op dat moment. Zo draag ik mijn steentje bij om de werkdruk te verminderen’’. 

Wat is een voorbeeld van zorgtechnologie?

‘’Een van mijn fijnste ervaringen heb ik met medicijndispenser, Medido. Bij mijn vorige organisatie hadden we een dertigjarige cliënt met niet-aangeboren hersenletsel. Ons team kwam hier eerst twee tot drie keer per dag om medicatie toe te dienen. Deze cliënt was hierdoor de regie over zijn leven kwijt. Door Medido komt een medewerker nu slechts één keer per twee weken om medicijnen aan te vullen. De TeamTelefoon app heeft ook een koppeling met deze Medido medicijndispenser. Zo dragen wij ook bij aan efficiënte zorg en een verlaging van de werkdruk. 

In de zorg worden steeds meer tools ingezet om efficiënter te werk te gaan, zonder de kwaliteit van de zorg hierbij aan te tasten. Wist je dat TeamTelefoon door zorgteams ingezet kan worden om de bereikbaarheid te optimaliseren? Hierdoor hebben zorgverleners onder andere meer tijd voor andere taken, er kunnen kosten bespaard worden en cliënten bereiken sneller de juiste zorgverlener voor hulp. Kortom, voordelen voor iedereen! Wil je weten wat TeamTelefoon voor jouw organisatie kan betekenen of wil je je ervaring met ons delen? Neem contact met ons op via marketing@teamtelefoon.nl of onze socials.