‘Zorgmedewerkers mijden zelf zorg uit angst voor de rekening’, kopte Trouw op 11 november jongstleden. Uit onderzoek in opdracht van IZZ blijkt dat één op de drie ondervraagde zorgverleners volgend jaar gaat bezuinigen op de zorgverzekering. Ook wil twintig procent het eigen risico verhogen vanwege hun financiële situatie. Vakbond FNZ Zorg en Welzijn, NU’91 en IZZ zien de financiële problemen onder zorgmedewerkers groeien.
Verhoogde kans op ziekte
Het is algemeen bekend dat verzorgende beroepen veel van mensen vragen. Verpleegkundigen krijgen regelmatig met lichamelijk zwaar werk te maken. Ze moeten vaak fysieke kracht gebruiken en in een ongemakkelijke houding werken. Dat doen ze bijvoorbeeld bij het fysiek optillen of verplaatsen van cliënten. Daar komt bij kijken dat zorgverleners steeds meer moeten werken onder een hoge werkdruk.
De coronacrisis heeft de zorg nog verder onder druk gezet. Corona is nog steeds de grootste boosdoener voor het hoge ziekteverzuim in de zorg. Maar niet alleen corona zelf zorgt hiervoor. Volgens NU’91 zorgt de kans op een eventuele nieuwe coronapiek voor veel stress onder de zorgprofessionals en stress is natuurlijk ook niet goed voor de gezondheid. Kortom, de zwaarte van het werk van zorgmedewerkers is wat hen ziek maakt.
Probleem voor de toekomst
Mensen die met onbehandelde klachten blijven rondlopen, hebben een verhoogd risico om langdurig ziek te worden. De zorg kampt al met grote personeelstekorten. Een grote groep met langdurig zieke zorgmedewerkers is geen goed vooruitzicht. Onbehandelde klachten zorgen alleen maar voor problemen in de toekomst. Sebastiaan Schoel van de Stichting IZZ, een organisatie van werkgevers en werknemers die zich inzet voor gezond werken in de zorg, vindt dit een oneerlijke situatie.
Defensie en de politie kennen wel regelingen waarbij de zorgkosten worden vergoed wanneer medewerkers ziek worden door hun werk. Een vorm van deze regeling zou er ook voor zorgmedewerkers moeten komen, vooral wanneer verpleegkundigen en verzorgenden corona oplopen op de werkvloer en via hun eigen risico zelf moeten opdraaien voor de rekening. IZZ vergoedt nu zelf het eigen risico bij leden die zorgkosten krijgen dankzij corona. Maar Schoel vindt dat de overheid hier moet bijspringen, aangezien niet iedere zorgmedewerker lid is bij IZZ.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media.