Skip to main content

De zomer is pas net gestart, maar we hebben al een aantal mooie warme dagen achter de rug. Veel mensen genieten van dit weer, maar voor ouderen en mensen met een chronische ziekte kan het gevaarlijk zijn. Het is daarom als zorgverlener erg belangrijk om signalen van dehydratie te herkennen en het te voorkomen.  

Herkennen 

Uitdroging of dehydratie kun je herkennen aan verschillende symptomen,  zoals duizeligheid, snel verslikken, verlaagde bloeddruk, koorts of een droge tong. Een persoon met vochttekort klaagt vaak over dorst en plast weinig. Soms verliezen ze snel gewicht en hebben ze een minder elastische huid. Als je één of meerdere van deze signalen bij een patiënt herkent, kom dan in actie. 

Handelen 

Wanneer iemand uitgedroogd is,  kun je verschillende stappen nemen. Zorg dat de cliënt drinkt op vaste momenten om de vochtinname te bevorderen. Hou de cliënt daarnaast goed in de gaten, meet regelmatig bloeddruk en check op gewichtsverlies. Het kan ook goed zijn om een laboratoriumonderzoek te laten doen naar natrium, ureum, creatinine en osmolariteit. In ernstige gevallen moeten cliënten in het ziekenhuis opgenomen worden. 

Voorkomen 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier volgt een aantal tips om uitdroging te voorkomen: 

  1. Leg uit waarom het noodzakelijk is om voldoende te drinken 
  2. Raad cliënten aan vaker op een dag kleine hoeveelheden te drinken 
  3. Zorg dat cliënten drinken op vaste momenten 
  4. Maak drinken aantrekkelijk en wissel af 
  5. Wees bij koorts extra alert 
  6. Hou bij hoeveel de cliënt drinkt 
  7. Hou gedragsverandering in de gaten 
  8. Zet geheugensteuntjes en andere hulpmiddelen in 

Probeer naast het goed in de gaten houden van cliënten en mensen om je heen ook nog een beetje te genieten van de zon. Het is tenslotte niet iedere dag zo heerlijk weer. Wil je meer informatie over hoe je om moet gaan met warmte? Lees dan het hitteplan van het RIVM.

Bron: Zorg voor beter 

Heb jij handige tips en tricks die je graag met ons en collega’s wil delen? Laat het dan weten via marketing@teamtelefoon.nl