Skip to main content

E-health

Het gebruiken van E-health in de zorg wordt steeds gebruikelijker. Door de vergrijzing en personeelstekorten moet er steeds meer zorg worden geleverd door steeds minder mensen. E-health biedt uitkomsten, maar natuurlijk ook een aantal uitdagingen. Daarom houden we jullie graag op de hoogte over de laatste toepassingen op het gebied van E-health.

Wat is E-health?

Laten we beginnen bij het begin. E-health is een verzamelnaam voor informatie- en communicatietechnologieën, die het leveren van zorg op afstand mogelijk maken. E-health is geboren uit nood, met name door de toenemende druk op de zorg. Het idee is dat verpleegkundigen dankzij de inzet van E-health meer tijd over houden voor de cliënten die de zorg harder nodig hebben. We spraken Martine Duinkers, een project- en procesmanager betrokken bij de vakgroep E-health. Martine geeft antwoord op de vraag: wat is E-health?

Waarom E-health?

Door de vergrijzing en personeelstekorten moet er steeds meer zorg worden geleverd door steeds minder mensen. E-health toepassingen, zoals beeldzorg, slimme medicijndispensers en zorgrobots, kunnen een uitweg bieden. Met slimme software kan werken in de zorg makkelijker worden en de werkdruk minder hoog. Er komt steeds meer software op de markt voor de ouderen-, gehandicapten- en thuiszorg. Deze programma's ondersteunen niet allen die cliënte maar ook de zorgverlener.

De bekostiging van E-health

Afhankelijk van de zorgbehoeften van een cliënt, wordt de zorg die zij ontvangen bekostig uit verschillende potjes. Wanneer iemand intensieve zorg ontvangt en altijd iemand in de buurt nodig heeft om een oogje in het zeil te houden, wordt de zorg bekostigd uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Wijkverpleging daarentegen betreft de verpleging en verzorging voor mensen met een kwetsbare gezondheid en valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit soort onderscheid wordt ook gemaakt als het aankomt op de vergoeding van E-health toepassingen. Deze afspraken zorgen ervoor dat de besparingen die ontstaan door de juiste inzet van E-health oplossingen weer terechtkomen bij de organisaties die deze technologieën in eerste instantie hebben bekostigd. Maar hoe zit het nou precies?

Werkt jouw zorgorganisatie met e-health? In ons dossier de Stimuleringsregeling E-health Thuis bespreken we alle varianten van de regeling omdat er verschillende regels en looptijden zijn. We helpen jou te bepalen voor welke regeling jouw zorgorganisatie in aanmerking kon komen en hoe het proces nu verder loopt.

Dossier aanvragen

E-health toepassingen

Verschillende vormen van E-health worden op dit moment al vrij breed toegepast in de zorg. E-health toepassingen, zoals beeldzorg, slimme medicijndispensers en zorgrobots, bieden al langer een uitweg. Tijd wordt een schaars product en E-health kan ervoor zorgen dat je de tijd die je hebt gerichter kan inzetten. Met regelmaat lichten wij verschillende E-health toepassingen toe. Hier staan ze allemaal voor jou op een rijtje:

Innovatieve apps voor zorgmedewerkers

In de thuiszorg heeft tegenwoordig bijna iedereen een smartphone of tablet van het werk. Tijdens het bezoek aan cliënten maken thuiszorgmedewerkers veelvuldig gebruik van hun smartphone of tablet. Dit doen ze voor verschillende werkzaamheden. Bijvoorbeeld voor het opzoeken van informatie, het uitvoeren van administratieve taken en het invullen van het Elektronisch cliëntendossier (ECD). Tegenwoordig is het gebruik van applicaties op smartphones en tablet's niet meer weg te denken binnen de zorg. Maar welke innovatieve applicaties zijn er momenteel beschikbaar? Wij hebben de beste voor je op een rij gezet:

Recente artikelen over E-health

BlogE-healthInterviews

Slimme nachtzorg met Momo

Als je in de ouderenzorg werkt en nachtdiensten draait, ben je waarschijnlijk wel bekend met het lopen van rondes. Tijdens deze rondes check je als zorgprofessional of alle bewoners goed doorslapen. Als er iets aan de hand is, kun je te hulp schieten. De keerzijde is dat wanneer er niets…
pietervdbrink
april 11, 2023
BlogE-healthInterviews

De bekostiging van E-health in de VVT: hoe zit het?

E-health toepassingen, zoals beeldzorg en slimme medicijndispensers, zijn niet meer weg te denken uit de (thuis)zorg. Eerder schreven wij al een artikel over de implementatie van E-health toepassingen en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Dit keer gaan we dieper in op de bekostiging van E-health. In dit artikel zetten…
allert
februari 7, 2023
BlogE-healthInterviews

E-health toepassingen en uitdagingen: “Er is zo vreselijk veel mogelijk”

Door de vergrijzing en personeelstekorten moet er steeds meer zorg worden geleverd door steeds minder mensen. E-health toepassingen, zoals beeldzorg, slimme medicijndispensers en zorgrobots, kunnen een uitweg bieden. Tegenover de voordelen van E-health staan natuurlijk ook een aantal uitdagingen. Wij spraken Martine Duinkers van Allerzorg, een zorgorganisatie die specialistische zorg…
allert
januari 6, 2023
BlogE-healthInterviews

Medido: een vertrouwde partner van TeamTelefoon

Sinds 2017 is TeamTelefoon trotse partner van Medido, de automatische medicijndispenser. De afgelopen jaren heeft Medido een flinke groei doorgemaakt. Wij gingen in gesprek met Daan van der Pluym, Manager Partners Medido bij Vitavanti. In dit interview deelt zij wat Medido kan betekenen, waar Medido nu staat, haar kijk op…
allert
januari 6, 2023

Wil je niks missen? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven