Sinds 2017 is TeamTelefoon trotse partner van Medido, de automatische medicijndispenser. De afgelopen jaren heeft Medido een flinke groei doorgemaakt. Wij gingen in gesprek met Daan van der Pluym, Manager Partners Medido bij Vitavanti. In dit interview deelt zij wat Medido kan betekenen, waar Medido nu staat, haar kijk op zorginnovaties en zorg in de toekomst.
Op welke wijze werken TeamTelefoon en Medido samen?
“De Medido maakt het mogelijk om medicatie op afstand uit te werpen. Het biedt de juiste medicatie op het juiste moment. Het herinneringssignaal attendeert de cliënt op het medicatiemoment. Wanneer de cliënt hier niet op reageert, verschijnt er automatisch een melding in de teamchat van TeamTelefoon. Zo komen Meldingen zonder omwegen direct bij het zorgteam terecht.”
Voor wie is de Medido?
“Medido is voor iedereen die medicatie gebruikt en denkt: daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die door reuma of Parkinson moeite hebben met het openmaken van verpakkingen. Of, bijvoorbeeld ouderen of jongeren met epilepsie. Voor deze patiënten is het ontzettend belangrijk dat ze een goede medicijnspiegel hebben en de juiste medicatie op de juiste tijd in te nemen.”
Is er veel behoefte aan hulp bij het innemen van medicatie?
“Veel mensen willen wel hulp bij het innemen van medicatie, maar niet drie keer per dag een vreemde over de vloer. Mensen kunnen trouwens best vaak zelf nog hun medicatie innemen, alleen hebben ze dan net even een geheugensteuntje nodig. Medido helpt daarbij.” Het komt volgens Daan regelmatig voor dat mensen die veel medicatie slikken, alle medicatie in een keer nemen, bijvoorbeeld in de ochtend tijdens het ontbijt. “Ze denken dan voor de rest van de dag er vanaf te zijn. Maar het komt voor dat daar ook de slaapmedicatie bij zit, terwijl die juist alleen in de avond ingenomen moet worden. Als ze het te vroeg innemen, komen ze de hele dag niet in beweging. Na het avondmaal krijgen ze plots weer energie en kunnen ze vervolgens niet slapen. Op die manier zakt iemand steeds verder weg in zijn vitaliteit, terwijl de medicatie er juist is om deze mensen vitaal te houden.”
Wat draagt Medido bij voor zorgverleners?
“Onze medicijndispenser versterkt de zelfredzaamheid van cliënten. Ze zijn niet langer afhankelijk van de thuiszorg voor het aanreiken van medicatie. Tegelijkertijd ontzorgt onze dienstverlening thuiszorgmedewerkers. Zorgverleners geven zelf ook aan het fijn te vinden dat sommige cliënten een Medido hebben. Het scheelt hen veel tijd, omdat ze niet steeds meer naar de cliënt toe hoeven te gaan om alleen de medicatie aan te reiken.”
Wat is jouw rol binnen Medido?
“Mijn rol is om samen met onze partners de juiste keten van dienstverlening op te zetten. Ik werk samen met zorgcentrales en platformoplossingen zoals TeamTelefoon om de dienstverlening optimaal te houden en mee te denken in het innovatieproces.”
Wat is vaak de aanleiding voor zorgorganisaties om te innoveren?
“Meestal is personeelstekort de aanleiding om te innoveren. Of een cliënt die bij een zorgorganisatie een Medido heeft gekregen en de Medido meeneemt naar huis of een andere zorgorganisatie.
Wat denk je dat er nodig is om te innoveren in de zorg?
“Bij innovatie ligt de focus op digitalisering. Het menselijk aspect blijft natuurlijk ook belangrijk in de zorg. Ik denk dat je altijd moet blijven kijken naar de behoefte van de cliënt. Cliënten worden steeds eerder naar huis gestuurd na opnamen. Hier kan Medido ook een rol in gaan spelen. Het is bovendien niet altijd mogelijk om iemand langs te sturen. Als een cliënt bijvoorbeeld behoefte heeft aan menselijk contact, dan zul je sneller gaan beeldbellen dan dat iemand langsgaat.”
Hoe denk jij dat de zorg er over tien jaar uitziet?
“Ik denk dat we tegen die tijd nog meer te maken hebben met digitalisering. Tegen die tijd krijg je of een digitale oplossing of niets. Huisartsen via beeldschermen op consult, daar hoef je niet meer naartoe. Ook zal het advies van de zorgcentrales en medisch servicecenters op afstand gegeven worden. De zorg vindt nog steeds plaats, maar dan wel digitaal en vanuit één punt.”
Wat speelt er momenteel binnen Medido, zijn jullie bezig met nieuwe projecten?
“We merken dat er steeds meer vraag is naar ons product. We zijn in drie jaar tijd van 3000 naar 8000 Medido’s gegroeid. Daarom ligt onze focus op dit moment op het verbeteren van onze dienstverlening en de zorg ontzorgen. We optimaliseren onze processen zodat het allemaal nog sneller en nog klantvriendelijker kan.”
Is er een klantverhaal wat je met ons wil delen?
“Er zijn er zoveel te benoemen, mensen zijn heel blij met Medido. Een verhaal dat me bij is gebleven, was van een jonge knul met epilepsie en een beperking in het autistische vlak. De verpleging had altijd een discussie met hem als hij zijn medicatie in moest nemen. De verpleegkundige heeft toen voorgesteld om een Medido op zijn kamer neer te zetten. Hij was hier enorm blij mee. Hij is gek op gamen. Medido haalt hem echt even uit zijn focus om medicatie in te nemen, zonder dat hij geïrriteerd raakt. Zijn moeder gebruikt ook veel medicatie en hij wilde dat zij ook een Medido zou krijgen, maar zij wilde dit niet. Hij vroeg aan ons hoe hij haar zover kon krijgen dat ze aan de Medido zou gaan. Heel veel mensen denken vaak dat digitaal afschepen is, maar soms is het juist fijner voor de cliënt net als bij deze jongeman.”
Wil jij meer weten over onze samenwerking met Medido? Volg @medido en @teamtelefoon op LinkedIn en houd onze website in de gaten.
Terugkijken Expert webinar: Optimaliseer de bereikbaarheid van jouw zorgverlenend team
Ben je benieuwd hoe TeamTelefoon de bereikbaarheid van jouw teams kan verhogen? Tijdens ons webinar ging TeamTelefoon operationeel directeur Pepijn Kromhout in gesprek met wijkverpleegkundige Thamar Kolthof. Pepijn vertelt over de functionaliteiten, de implementatie en het gebruikersgemak en Thamar deelt haar persoonlijke ervaring met de TeamTelefoon-app.