Welkom bij de CAO VVT
Met ingang van 2023 zijn er een aantal zaken aangepast in de CAO VVT. Vanuit deze pagina houden we jullie graag op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in en rondom de CAO VVT. Wil je niks missen? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Bovendien delen we ieder artikel op onze social media kanalen, dus volg ons snel op Facebook , LinkedIn en Instagram. Heb jij nog vragen over de CAO VVT en kan je het antwoord niet op deze pagina vinden? Laat het ons weten en dan zoeken we het voor je uit.
De medewerker op één
Het thema van de huidige CAO VVT is 'De medewerker op één'. Vakbonden en werkgeversbonden binnen de sector schreven daarom eind november 2022 een manifest, met acht punten waar de overheid mee aan de slag moet. Het manifest stelt dat "de beloning van zorgmedewerkers sterk achterblijft bij de marktsector en dat werken in de zorg daardoor minder aantrekkelijk is". Door in gesprek te gaan met Simone Beer van NU'91, Willie Velinga van Sluijs van het CNV en FNV bestuurslid Bert de Haas kwamen wij erachter hoe het doel 'De medewerker op één' tijdens de onderhandelingen wordt nagestreefd.
De bereikbaarheidsdienst
Wat verandert er naar aanleiding van de CAO VVT voor de bereikbaarheidsdienst vanaf 2023? Per 1 januari 2023 gingen er op basis van de CAO VVT nieuwe regels gelden en veranderen er een aantal dingen als het aankomt op de bereikbaarheidsdienst. Het ontcijferen van de CAO kan echter best ingewikkeld zijn. Wij spraken CAO onderhandelaar Simone Beer van NU'91, een beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen, om de veranderingen in de CAO VVT voor jou op een rijtje te zetten.

Heb jij telefonische bereikbaarheidsdiensten? Weet jij welke vergoeding je daarvoor hoort te krijgen? In ons dossier de bereikbaarheidsdienst leggen wij op een duidelijke en begrijpbare wijze uit exact hoelang een bereikbaarheidsdienst mag duren en welke vergoeding je hoort te krijgen volgens de CAO VVT. We geven je ook tips over hoe je het gesprek aangaat met je werkgever hierover.
De verschillende diensten in de VVT
In de VVT-sector bestaat nogal wat verwarring over de verschillende soorten bijzondere diensten. Van de CAO VVT word je ook niet meteen veel wijzer. Toch is het belangrijk om dit te weten, omdat voor elke dienst weer andere spelregels en vergoedingsregelingen bestaan. Wij hebben de verschillen hier voor jou op een rijtje gezet.
De CAO-app
Het ontcijferen van de CAO kan best ingewikkeld zijn maar het onthouden ook. Weet jij nog niet precies hoe de vernieuwde CAO VVT in elkaar zit? En wil je altijd een overzichtelijke versie bij de hand hebben? De onderhandelaars van de CAO hebben de 'CAO VVT-app' ontwikkeld.
Het BalansBudget
Een van de regelingen die een rol speelt in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de VVT-sector, is het BalansBudget. Sinds septemeber 2021 is het voor werknemers binnen de VVT-sector mogelijk om verlof te sparen middels het BalansBudget. Het gespaarde verlof kun je gedurende je carrière inzetten voor jezelf, met welke reden dan ook. De regeling is bedacht met oog op duurzame inzetbaarheid. Samen zijn wij in gesprek gegaan met Bert de Haas, bestuurder van de FNV, en Simone Beer, CAO-onderhandelaar voor NU'91 over wat het BalansBudget voor jou kan betekenen.
Recente artikelen over de CAO VVT