Ondanks de voldoening en waardering die veel mensen in de VVT uit hun werk halen, is de sector ook een bron van stress. De toenemende personeelstekorten en daarmee ook de hoge werkdruk, zorgen voor een hoog ziekteverzuim in de VVT-sector. Vakbonden en beroepsverenigingen zijn continu met elkaar in gesprek om ervoor te zorgen dat de sector een fijnere plek wordt om te werken. Een van de regelingen die een rol speelt in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de VVT-sector, is het BalansBudget. In dit artikel gaan wij in gesprek met Bert de Haas, bestuurder van de FNV, en Simone Beer, CAO-onderhandelaar voor NU’91.
Sinds september 2021 is het voor werknemers binnen de VVT-sector mogelijk om verlof te sparen middels het BalansBudget. Het gespaarde verlof kun je gedurende je carrière inzetten voor jezelf, met welke reden dan ook. De regeling is bedacht met oog op duurzame inzetbaarheid. “Waar het om gaat, is dat werknemers op een gezonde manier de eindstreep halen,” aldus Bert de Haas. “Een goede balans tussen werk en privé is daarbij van groot belang.”
Hoe werkt het BalansBudget?
Het BalansBudget kun je zien als een spaarpot voor verlofuren. Normaal gesproken gelden verjaringstermijnen op verlof, waardoor het gespaarde verlof na een bepaalde periode vervalt. Met het BalansBudget is het mogelijk om op de lange termijn een grotere pot verlof op te bouwen. Je kunt namelijk tot honderd keer jouw arbeidsduur per week sparen. Op basis van een fulltime baan kan dit oplopen tot 4.000 uur verlof, ofwel honderd weken.
Er zijn verschillende bronnen die je kunt aanwenden voor het BalansBudget. Een hiervan is de vergoeding die je voor bijzondere diensten krijgt, zoals de bereikbaarheidsdienst. Je kiest er dan voor om de geldelijke vergoeding om te zetten in tijd voor het BalansBudget. Andere bronnen die je kunt gebruiken om te sparen zijn meeruren, bovenwettelijke verlofuren en de eindejaarsuitkering of vakantietoeslag. Simone Beer geeft aan dat dit heel aantrekkelijk kan zijn voor mensen. “Laten we wel wezen, van geld alleen word je niet blij. Het gaat soms ook om rust,” zegt Simone.
Voor wie is het BalansBudget?
Het BalansBudget is met name bedoeld voor mensen die een sabbatical willen nemen of die vlak voor hun pensioen minder willen gaan werken. “Je kan je werkweek bijvoorbeeld verkorten van 32 uur naar 24 uur, of zelfs een jaar eerder stoppen,” zegt Bert. Voor het afbouwen van de werkweek aan het einde van je carrière, kun je gebruik maken van de LandingsBaan, een specifieke invulling van het BalansBudget. Hiermee kun je de arbeidsduur per week verminderen tot vijftig procent van je oorspronkelijke aantal uren, zonder dat je salaris enorm achteruit gaat.
Toekomstplannen
Simone geeft aan dat het BalansBudget een goede stap is in de richting van betere arbeidsvoorwaarden voor mensen die werkzaam zijn in de VVT-sector. “Er zijn een heleboel mensen die teveel uren draaien. Die hebben hele stuwmeren aan verlof staan. Dat gaat straks allemaal in het BalansBudget. Ik ga ervanuit dat er echt al flink wat mensen zijn die daar gebruik van kunnen maken,” aldus Simone. Wel geeft ze aan dat de invulling van de regeling nog specifieker omschreven moet worden in de CAO.
Ook Bert zegt dat er nog plannen op tafel liggen die niet definitief zijn. “Eén ding is nog niet geregeld. Verlof kun je vertalen in geld en wij willen een extern fonds waarin dat geld neergezet kan worden. Dan staat het geld namelijk op naam van de werknemer en ben je dus niet meer afhankelijk van de werkgever,” legt Bert uit. Dit is technisch gezien vrij ingewikkeld. Het kan dus nog wel even duren voordat het fonds er is. Tot die tijd wordt het verlof gewoon bij de werkgever gespaard, die hiervoor geld opzij moet zetten op de balans. “Daar zijn we eigenlijk niet zo blij mee,” voegt Bert toe.
Wij willen Bert de Haas en Simone Beer bedanken voor hun input. Wil jij meer weten over de de CAO VVT? Lees hier verder over de regelgeving rondom de bereikbaarheidsdienst of klik hier door naar ons artikel over de totstandkoming van de CAO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.