Skip to main content

We bevinden ons in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt en een groeiende zorgvraag. Daarom staat de huidige CAO bekend onder de titel ‘De medewerker op één’. Zorgprofessionals zijn het goud van een zorgorganisatie en dat is niet zonder reden. Het welzijn van zorgprofessionals is van cruciaal belang en er worden steeds meer stappen ondernomen om dit te verbeteren. Helaas zijn er nog steeds werkgevers die de regels van de CAO negeren en zorgmedewerkers voelen zich niet altijd gehoord. In dit artikel bespreken we welke stappen je kunt nemen en waar je ondersteuning kunt vinden als je vragen hebt over de CAO VVT. Ook geven we opties als je van mening bent dat werkgevers de CAO-regels negeren en zorgprofessionals niet goed behandelen. 

Je eigen (werk)omgeving

Het is mogelijk dat je vragen hebt over de CAO VVT of advies nodig hebt over toekomstige plannen. Het kan ook voorkomen dat je werkgever zich niet aan de arbeidsvoorwaarden, arbeidstijden en rusttijden houdt. Het belangrijkste is dat je er niet mee blijft zitten. Praat erover met een collega, vrienden, familie of je partner. Door erover te praten, sta je al sterker in je schoenen. Samen kun je een plan maken om het gesprek aan te gaan of om je ei kwijt te kunnen. Vooral als je werkgever zich niet aan de regels van de CAO houdt is het goed om erover te praten. Wanneer je langdurig met iets worstelt, kan dat negatieve gevolgen hebben. Het kan ervoor zorgen dat je niet meer kan genieten van leuke dingen, dat je slaappatroon verstoord raakt, je werkprestaties eronder lijden of dat je vakantie verpest wordt. Met andere woorden, je welzijn kan eronder lijden. 

Daarnaast kun je ook terecht bij de ondernemingsraad (OR). Heeft een bedrijf meer dan vijftig medewerkers in dienst? Dan moet er verplicht een OR aanwezig zijn. De OR bestaat uit werknemers die namens het personeel overleggen met de werkgever. Ze zetten zich in voor goede arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden en arbeidsinhoud. De OR zorgt ervoor dat iedereen zich aan de arbeidsvoorwaarden, arbeidstijden en rusttijden houdt. Als je ergens zelf niet uitkomt, kun je altijd bij de OR terecht voor advies. De OR handelt namelijk altijd vanuit het oogpunt van de werknemers en niet vanuit de werkgever. 

Vakbonden

Naast het aangaan van een gesprek met je leidinggevende of advies vragen aan de OR, kun je ook lid worden van vakbonden, zoals de FNV zorg en welzijn, NU’91 en de CNV zorg en welzijn. Deze organisaties helpen bij situaties die veel onzekerheid en spanning kunnen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan functieveranderingen, reorganisaties en werkdruk. Sommige zorgorganisaties maken ook gebruik van vakbondsconsulenten, werknemers die speciaal zijn opgeleid vanuit de vakbond om leden bij te staan. Zij bieden ondersteuning door bijvoorbeeld aanwezig te zijn tijdens gesprekken.

Door contact op te nemen met de vakbond waarvan je lid bent, kun je vragen of een bestuurder langs kan komen om samen na te denken hoe je het probleem kunt aanpakken. Dit noemen ze ook een collectieve aanpak. De vakbond kan ook contact opnemen met een manager of directeur om zaken aan te kaarten. Als je dat gesprek hebt gevoerd en de werkgever leeft nog steeds de CAO niet na, dan heb je het recht om naar de rechter te stappen. Dit kan heel pittig zijn, omdat het om een juridisch conflict gaat, maar dan heeft de rechter de mogelijkheid om de werkgever te dwingen de CAO na te leven.

Er zijn veel redenen om lid te worden van een werknemersvereniging. Je krijgt bijvoorbeeld gratis juridisch advies en persoonlijk advies over je salaris en loopbaan. Bovendien heb je meer invloed op jouw arbeidsvoorwaarden via de CAO. Bij veel werknemersverenigingen krijg je ook korting op je zorgverzekering en hulp als je onverwacht ziek wordt. Daarnaast word je niet alleen voor jezelf lid. Vakbonden met veel leden hebben meer te zeggen aan de onderhandelingstafel met werkgevers en in Den Haag.

Win een halfjaar lidmaatschap!

TeamTelefoon heeft jou al maandenlang op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent de CAO VVT, dankzij de expertise van vakbonden. We zijn vaak in gesprek gegaan met Bert de Haas van FNV, Simone Beer van NU’91 en Willie Velinga van Sluijs van CNV om de CAO VVT te verduidelijken. Als blijk van waardering biedt TeamTelefoon twee personen de kans om voor zes maanden lid te worden van een van deze drie vakbonden. Wil jij graag lid worden van FNV, NU’91 of CNV? Stuur een e-mail naar marketing@teamtelefoon.nl en laat ons weten bij welke vakbond jij lid wil worden. Op 7 september maken we de gelukkige winnaars bekend. 

Facebook groepen

Voor kleine vragen of onduidelijkheden zijn er ook groepen op Facebook waar je lid van kunt worden. Dit zijn groepen waar collega’s in dezelfde branche elkaar helpen door vragen te beantwoorden en te discussiëren over ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector. Als jij je niet gehoord voelt, zijn dit goede groepen om collega’s te vinden met dezelfde problemen als jij. Een paar voorbeelden van dergelijke groepen op Facebook zijn:

  • CAO VVT onderhandelingen naleving (verpleeg – verzorgingshuis – thuiszorg)
  • Thuiszorg
  • Zorgpersoneel/Verpleegkundige/Verzorgende/Helpende 🩺💊

Wil jij meer weten over de CAO VVT? We hebben hier een hele pagina aan gewijd, die zeker de moeite waard is om te lezen. Ook kun je bij vragen een kijkje nemen op de CAO VVT-app, zodat je altijd een overzichtelijke versie bij de hand hebt. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en webinars? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media.