Als je in de ouderenzorg werkt en nachtdiensten draait, ben je waarschijnlijk wel bekend met het lopen van rondes. Tijdens deze rondes check je als zorgprofessional of alle bewoners goed doorslapen. Als er iets aan de hand is, kun je te hulp schieten. De keerzijde is dat wanneer er niets aan de hand is met de bewoners, zij juist wakker kunnen worden tijdens het lopen van de ronde. De deur gaat open, soms gaat het licht aan. Daarnaast zijn de rondes een momentopname. Je weet niet hoe het de rest van de nacht met de bewoner gaat. Bij Momo werd geluisterd naar deze uitdagingen. Zo ontwikkelde dit bedrijf een innovatie die de rust van zowel bewoners als verpleegkundigen bewaakt. Wij gingen in gesprek met Yvette Sol, verantwoordelijk voor de ondersteuning bij de implementatie van de Momo BedSense en Bonny Cornel, kwaliteitsverpleegkundige bij Mijzo.
In de zorg wordt volop geïnnoveerd. Slimme sensoren zijn een voorbeeld van een innovatie die al breeduit wordt ingezet. Er bestaan verschillende toepassingen van zulke sensoren, zoals een sensor op de deur om te meten of iemand zijn of haar slaapkamer al is uitgekomen of een sensor die in de gaten houdt of iemand misschien gevallen is. Wanneer het gedrag van een cliënt van bepaalde patronen afwijkt, krijgen zorgverleners een seintje en kan er waar nodig hulp worden ingeschakeld. Een specifieke toepassing van dit soort sensoren is de Momo BedSense, een bedsensor met bijbehorende app, waarmee zorgprofessionals in één oogopslag kunnen zien welke bewoner er hulp nodig heeft.
Betere nachtrust en minder werkdruk
Wat je in de praktijk precies kan met de BedSense van Momo is afhankelijk van het probleem dat je als zorginstelling wil oplossen. Bij elke organisatie is de behoefte anders. “De ene zorginstelling wil de nachtrust van bewoners verbeteren en de ander legt de focus op het verlagen van de werkdruk,” legt Yvette uit. Yvette werkt bij Momo Medical en is verantwoordelijk voor de ondersteuning bij de implementatie van de BedSense. Ze vertelt dat het lopen van rondes de nachtrust van de bewoners kan verstoren en erg arbeidsintensief is. Je weet door die rondes misschien wel hoe het met de bewonder gaat, maar je maakt ze ook wakker. “Met de BedSense app weet je of iemand lekker ligt te slapen, zonder dat je daadwerkelijk de kamer in moet. Het is dus makkelijker om overzicht te houden over de bewoners. Ook hou je zo meer tijd over voor andere taken,” licht Yvette toe.
“We werken ook met zorginstellingen die juist de drukte tijdens de ochtendzorg wilden verminderen,” zegt Yvette. In de bijbehorende app van de BedSense zie je precies welke bewoners al wakker zijn en welke bewoners nog rustig in bed liggen. Bonny Cornel, kwaliteitsverpleegkundige bij Mijzo, werkt ook met de Momo BedSense. Zij beaamt dat de Momo BedSense kan helpen om de ochtendzorg soepeler te laten verlopen. “We kijken ‘s ochtends eerst of er al iemand wakker is. Bewoners die lekker liggen te slapen, halen we nog niet uit bed. We doen dan niet om kwart voor acht de deur open om te zeggen: goedemorgen, wakker worden!”, zegt Bonny. “Het is echt wel fijn dat je dat overzicht hebt,” voegt ze toe.
Gericht hulpverlenen
Tot slot levert de BedSense veel data voor het behandelteam. Hierdoor kunnen zorgprofessionals de bewoners gerichter helpen. “Je kunt bijvoorbeeld veranderingen in het slaappatroon bekijken,” zegt Bonny. “Hierdoor kun je zien wat voor effect medicatie heeft gehad op het slaapritme van een bewoner.” Bonny voegt toe dat je op basis van bepaalde inzichten ook kunt vermoeden dat een bewoner bijvoorbeeld een blaasontsteking heeft. “Bewoners worden vaak heel onrustig in dat geval. Wanneer je in de app ziet dat het slaappatroon van een bewoner veranderd is, kun je sneller in actie komen en een blaasontsteking vroegtijdig uitsluiten of behandelen.”
Luisteren naar de zorgverlener
Het is belangrijk om te weten wat er speelt in de praktijk om ervoor te zorgen dat innovaties ook echt bijdragen aan het verminderen van de druk op de zorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van cliënten. “De vraag is: wat zijn de uitdagingen in de zorg?” zegt Yvette, wanneer ze uitlegt hoe de BedSense is ontwikkeld. Ze legt uit hoe de oprichters van Momo in gesprek zijn gegaan met medewerkers uit de zorg om erachter te komen wat zij nodig hebben. Nog steeds lopen de oprichters en medewerkers van Momo regelmatig een nacht mee met zorgprofessionals. “Als we een nieuwe functie aan de app toevoegen, is dat omdat de zorg daarnaar vraagt. We verzinnen niet zomaar iets nieuws,” voegt Yvette toe.
Zo kun je als zorgverlener sinds een tijdje zelf bepalen op welke momenten de BedSense app een seintje geeft. “We kregen bijvoorbeeld de vraag of we seintjes ook later kunnen geven. Sommige bewoners gaan zelfstandig naar het toilet en met oog op privacy is het niet nodig om dan meteen een seintje te krijgen via de app. Maar wanneer de bewoner na twintig minuten niet terug is, wil je misschien wel even een kijkje nemen,” vertelt Yvette. Waar zorgverleners behoefte aan hebben, verschilt dus per situatie en zorginstelling. “Daarom is het dus zo belangrijk om te luisteren,” voegt Yvette toe.
Hoe zit het met implementatie?
Op de vraag of het soms niet lastig kan zijn voor zorgprofessionals om met allerlei nieuwe technologieën te gaan werken, zegt Yvette dat verandering altijd spannend is. “Dat is gewoon mens-eigen. We zeggen dan ook niet tegen zorginstellingen dat ze met de BedSense moeten gaan werken, We nemen zorginstellingen stap voor stap mee in de implementatie,” legt Yvette uit. “Uiteindelijk zie je dat mensen toch een keer die telefoon oppakken en naar de app gaan kijken. En zo niet, dan is het misschien niet het juiste moment,” concludeert Yvette.
Ook Bonny geeft aan dat het voor sommige zorgprofessionals even wennen was om met een nieuw apparaat aan de slag te gaan. Zij geeft aan dat het belangrijk is om de mensen die met een nieuwe innovatie gaan werken hier goed op voor te bereiden. “De zorgprofessionals die vaste nachtdiensten draaien, hebben vanuit Momo persoonlijk les gekregen op locatie,” zegt Bonny. “De rest kon online een training volgen. Maar uiteindelijk moet je toch echt met de technologie gaan werken om erachter te komen of er nog haken en ogen aan zitten,” voegt ze toe. “In de nachten zijn zorgprofessionals er in ieder geval blij mee. De handen aan het bed worden namelijk gewoon echt minder. Wanneer je in de nacht niet meer bij iedere bewoner hoeft te kijken, scheelt dat enorm veel tijd en ook de bewoners worden niet meer twee keer per nacht gewekt. Dat geeft rust.”
Wij willen Momo Medical feliciteren met het winnen van de Nationale Zorginnovatieprijs van 2023! Ook bedanken we Yvette Sol van Momo en Bonny Cornel van Mijzo voor de leuke gesprekken. Wil je meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van e-health? Bekijk hier de andere artikelen die wij over dit onderwerp schreven.