Skip to main content

Werk jij in de thuiszorg en ben je in het bezit van een smartphone of tablet van het werk? Dan ben jij niet de enige. Uit een onderzoek van Zorg voor Beter bleek namelijk dat 89% van de thuiszorgmedewerkers hiervan in het bezit is. Een ontzettend hoog aantal, maar waar worden ze eigenlijk voor gebruikt?

Thuiszorg op nummer 1

De thuiszorg staat op nummer 1 als het gaat om het aantal medewerkers dat vanuit het werk een smartphone of tablet heeft gekregen. In andere sectoren hebben medewerkers hier veel minder beschikking over. Zo ligt het percentage van zorgverleners met een smartphone of tablet bij kleinschalig wonen op 72 procent en in verpleeghuizen of woonzorgcentra maar op 59 procent. Wel zit er een stijging in het algemene percentage van zorgverleners die ze vanuit het werk geleverd krijgen. Zo hadden in 2015 drie op de tien medewerkers een smartphone en twee op de tien een tablet. De huidige cijfers liggen op respectievelijk vier op de tien en drie op de tien medewerkers.

Gebruik bij cliënten

Tijdens het bezoek aan cliënten maken thuiszorgmedewerkers veelvuldig gebruik van hun smartphone of tablet. Dit doen ze voor verschillende werkzaamheden. Zo gebruikt 89 procent hun mobiele apparaten voor het opzoeken van informatie, bijvoorbeeld over de cliënt of over medicijnen. Verder wordt door 71 procent de administratie vaak gedaan op de smartphone of tablet en vult 69 procent het Elektronisch Cliëntendossier (ECD) hierop in. Als laatste worden de apparaten gebruikt voor voorlichting van de cliënt, bijvoorbeeld door video’s te laten zien of informatie te laten lezen. 

Voordelen

Er is voor thuiszorgmedewerkers een aantal grote voordelen verbonden aan het bij de hand hebben van een smartphone of tablet tijdens cliëntbezoeken. Zo is de werkdruk in de thuiszorg heel hoog en moet er een hoop administratie verwerkt worden. Dit kan nu direct op de werkvloer gedaan worden. Het hoeft niet meer eerst ergens opgeschreven te worden en later op kantoor pas ingevoerd te worden in de computer. Dit scheelt dus veel tijd en daarbij is het veel nauwkeuriger. Zodra er iets gebeurt of de medewerker valt iets op kan dit direct geregistreerd worden in het ECD. Notities raken niet kwijt en zo is het systeem altijd up-to-date. 

Er kan dus geconcludeerd worden dat ook in de zorg het gebruik van mobiele apparaten steeds centraler komt te staan. Ze worden gebruikt voor het opzoeken van informatie, administratieve taken en informatieverlening aan de cliënt. Benieuwd wat er nog meer op de apparaten gedaan kan worden? Lees dan hier ons artikel over de vier onmisbare apps in de (thuis)zorg.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.