Tijdens de eerste coronagolf kwam digitalisering van zorg op veel plekken van de grond. Veel zorginstellingen zochten naar alternatieven om het personeelstekort te ondervangen. De zorgmedewerkers merkten dat kwetsbare mensen in de thuissituatie gevoelens ontwikkelden van eenzaamheid, somberheid, machteloosheid en verveling. Door de fysieke beperkingen nam beeldzorg in korte tijd een enorme vlucht. Wist jij dat TeamTelefoon ook de optie biedt om te beeldbellen?
Wat is beeldbellen?
Beeldbellen is een vorm van zorg op afstand. Het wordt gezien als één van de oplossingen om de kosten in de hand te houden en de bereikbaarheid van zorgteams te vergroten. Bij beeldbellen communiceren de zorgverlener en cliënt met elkaar via een beeldscherm. Hierbij is het belangrijk dat zowel de cliënt als de zorgverlener beschikt over een smartphone.
Waarom beeldbellen?
De lockdown zorgt ervoor dat veel kwetsbare mensen in een sociaal isolement raken. Veel sociale activiteiten worden geannuleerd. Ontmoetingen die wél doorgaan vinden plaats op afstand. Er heerst een groot verlangen naar het ‘oude normaal’. Zolang dit niet mogelijk is, moet er gekeken worden naar een alternatieve manier om met elkaar in contact te blijven.
Voor wie is beeldbellen geschikt?
Zorgverleners gebruiken beeldbellen als aanvulling op de bestaande zorg. Bijvoorbeeld om kwetsbare mensen te blijven ondersteunen en een oogje in het zeil te houden. Deze vorm van E-Health kan ingezet worden bij cliënten die niet dagelijks fysiek contact nodig hebben in de zorg. Soms vervangt het een zorgmoment ter plekke. Sociaal contact blijft een basisbehoefte. Daarom zien veel cliënten en zorgverleners beeldbellen als een goede toevoeging op het reguliere contact. Laagdrempeligheid is een voordeel van beeldbellen.
Voor- en nadelen van beeldbellen
Het grote voordeel van beeldcontact is dat je elkaar kunt zien en met elkaar kunt praten op afstand. Dit biedt veiligheid en een uitlaatklep voor de cliënt. De zorgverlener is hierdoor in staat ondersteuning te bieden op het moment dat het nodig is of uitkomt. Ook voor collega’s die door fysieke klachten tijdelijk niet in staat zijn om naar een cliënt toe te gaan, biedt beeldzorg een uitkomst. Beeldbellen maakt het mogelijk dat er meerdere contactmomenten plaats kunnen vinden omdat fysieke aanwezigheid niet nodig is.
Tegelijkertijd heeft beeldbellen ook invloed op de aard en de lengte van het gesprek. Gesprekken zijn doelgerichter en korter, waardoor er minder tijd verloren gaat aan praatjes. Hoewel dit tijd en reiskosten bespaart voor de zorgverlener, wordt de benodigde diepgang niet altijd bereikt. Daarnaast is het lastig om lichaamstaal te lezen. Dit vormt een groot nadeel.
Inzet beeldbellen
Beeldbellen kan dus in veel verschillende situaties en voor verschillende doelen worden ingezet. Bijvoorbeeld om de cliënt te stimuleren om het heft meer in eigen hand te nemen. Of juist om het contact te verminderen en zelfregie aan te moedigen. Dit vereist dat zorgverleners zich bewust zijn van deze verschillende mogelijkheden en doelen, bijvoorbeeld door te reflecteren op hun ervaringen en die met elkaar te delen.
Hoe werkt beeldbellen met de TeamTelefoon app?
Beeldbellen met de TeamTelefoon app gaat heel gemakkelijk. Wil jij gebruikmaken van deze functionaliteit? Geef aan jouw leidinggevende of ICT afdeling door dat je graag gebruik wil beeldbellen via de TeamTelefoon app.
- Open de app en klik op het knopje ‘gesprekken’
- Klik op het oranje icoon met het pijltje, de contactenlijst wordt geopend.
- Kies de naam van de cliënt waarmee jij een gesprek wil starten.
- De cliënt ontvangt automatisch een SMS met daarin een link.
- Wanneer de cliënt op de link klikt, wordt er verbinding gemaakt tussen jou en de cliënt.
Benieuwd hoe het beeldbellen werkt met TeamTelefoon? Bekijk dan onze uitleg video.