Skip to main content

Als naaste of verzorgende van iemand met dementie probeer je er alles aan te doen om deze persoon zoveel mogelijk op zijn/haar gemak te laten voelen. Tegenwoordig zijn er veel apps die daarbij kunnen helpen. We hebben een aantal handige en leuke apps verzameld die kunnen helpen bij het zorgen voor dierbare met dementie. 

Dementie en herinneringen 

Met de app ‘Dementie en herinneringen’ kunnen mensen met dementie eenvoudig oude herinneringen ophalen. De app staat vol met foto’s, fragmenten en muziek van de jaren 30 tot 70. Dit kan mooie contactmomenten opleveren tussen bijvoorbeeld de persoon met dementie en familieleden. Bij veel mensen met dementie zijn de jeugdherinneringen nog intact. Ze vinden het prettig om dingen te zien of horen die ze herkennen en willen daar vaak graag over praten. Deze herkenning kan ze meer vertrouwen geven.

Dat ben ik 

Voor een meer gepersonaliseerde manier van contact leggen heeft Alzheimer Nederland ‘Dat ben ik’ ontwikkeld. Met deze app kunnen familie en vrienden samen gespreksonderwerpen verzamelen die bij de persoon met dementie passen. In de app kun je bij deze onderwerpen eenvoudig foto’s en video’s toevoegen om het nog persoonlijker te maken. ‘Dat ben ik’ biedt altijd een persoonlijk gespreksonderwerp om aan te snijden wanneer je bij een geliefde met dementie op bezoek bent. 

ClockAid

ClockAid’ biedt een eenvoudig overzicht van de dagplanning voor mensen met dementie. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met geheugenproblemen of beginnende Alzheimer. De app laat natuurlijk de dag en de tijd zien, maar kan ook foto’s bevatten van bijvoorbeeld de persoon die op bezoek komt. Daarnaast kan de app de dagplanning voorlezen. 

Hobby apps 

Naast vele handige apps zijn er ook veel leuke apps. Mensen met dementie vinden het vaak fijn om ontspannende activiteiten te ondernemen. Daarvoor zijn er veel apps. Er zijn bijvoorbeeld legpuzzel apps. Een leuk voorbeeld hiervan is ‘Jigzo’, waarin je puzzels kunt maken van bestaande foto’s. Daarnaast heb je ook apps om naar dieren te kijken, zoals vissen. Het klinkt misschien saai, maar veel mensen ervaren dit als erg ontspannend. De app ‘Pocket ponds’ laat vissen zien met ontspannende muziek eronder. Er zijn zo nog veel andere hobby apps om mensen met dementie zich te laten vermaken. 

Bron: Zorg&Sociaalweb

Heb jij nog meer voorbeelden van apps voor mensen met dementie? Laat het ons weten via marketing@teamtelefoon.nl