Al jaren ligt de werkdruk in de zorg hoog en moeten zorgverleners fysiek zware taken uitvoeren. Je moet cliënten uit bed tillen, helpen met opstaan en douchen. Het is lastig om uit te drukken hoe zwaar werken in de zorg is. De TilThermometer helpt hierbij. Door het invullen van een aantal vragen, stelt dit instrument vast of er sprake is van fysieke overbelasting. Er is zowel een TilThermometer voor de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT), als voor de gehandicaptenzorg. In dit artikel focussen we op die voor de VVT.
TilThermometer VVT
In 2002 ontwikkelde LOCOmotion de TilThermometer. Met behulp van dit instrument kun je op afdelings-, team- en organisatieniveau verschillende zaken in kaart brengen. De resultaten vertellen je twee dingen: hoe hoog is de fysieke belasting en welk type belasting is het. Verder helpt het bij het indiceren van de zorgzwaarte en hoe succesvol het invoeren van het beleid fysieke belasting is.
Vragen
In zeven stappen weet jij jouw resultaat op de TilThermometer. Allereerst vul je de basisgegevens in: naam van de instelling waar je werkt, de afdeling, het totaal aantal cliënten en jouw naam. Vervolgens ga je over tot de inhoudelijke vragen. Deze zijn opgedeeld in zes categorieën. Behalve wanneer je als ambulant werkt, dan hoef je de laatste categorie niet in te vullen.
- Verplaatsingen binnen de grenzen van het bed/brancard en horizontale transfers
- Transfers van en naar bed, (rol)stoel, etc
- Steunkousen aan- en uittrekken
- Douchen, wassen, verzorgen, baden zittende cliënt
- Douchen, wassen, verzorgen, baden liggende cliënt
- Het aantal hulpmiddelen dat aanwezig is
Mobiliteitsklassen
Bij de eerste twee onderdelen vragen ze naar het aantal cliënten per mobiliteitsklasse. Deze verschillende klassen zijn als volgt ingedeeld:
A: Cliënt kan de handeling zelf uitvoeren, met of zonder hulpmiddelen en zonder risico op fysieke overbelasting. Stimuleren zelfredzaamheid is van groot belang.
B: Cliënt heeft hulp nodig maar deze is niet fysiek belastend. Stimuleren zelfredzaamheid is van groot belang.
C: Cliënt heeft hulp nodig en deze is zonder hulpmiddelen fysiek belastend voor zorgverlener. Cliënt kan wel substantieel bijdragen en stimuleren activiteit en zelfredzaamheid is van groot belang.
D: Cliënt heeft hulp nodig en deze is zonder hulpmiddelen fysiek belastend voor zorgverlener. Cliënt is zeer passief en kan nauwelijks bijdragen. Stimuleren activiteit en zelfredzaamheid blijft wel van groot belang.
E: Cliënt heeft zeer veel hulp nodig en deze is zonder hulpmiddelen fysiek belastend voor zorgverlener. Cliënt is volledig passief. Stimuleren van activiteit is van ondergeschikt belang: comfort en veiligheid staan voorop.
Snel resultaat
Wanneer je alle vragen hebt ingevuld, krijg je direct de uitslag. Hier geeft de grafiek het percentage cliënten weer die vallen in mobiliteitsklassen C, D en E. Verder vind je in de grafiek terug waar je wel en niet volgens de Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting werkt.
Ook benieuwd naar de fysieke belasting die jouw werk met zich meebrengt? Op de website van TilThermometer vul je gemakkelijk en snel de vragenlijst in en is jouw resultaat direct zichtbaar.