Skip to main content

We schreven eerder over initiatieven tegen eenzaamheid onder ouderen. Maar er zijn nog veel méér mooie initiatieven die eenzame ouderen ondersteunen. Zo zijn er veel samenwerkingen tussen studenten en ouderen. We hebben hieronder een aantal leuke ideeën voor je uitgelicht. 

Koetjes & Kalfjes 

Het idee van Koetjes en Kalfjes is heel simpel: studenten (Kalfje) helpen ouderen (Koetje) om niet ineen sociaal isolement terecht komen. Studenten kunnen tijdens de coronacrisis wat minder op pad, wat meer tijd geeft voor andere bezigheden. Ouderen daarentegen vormen een zeer kwetsbare groep en zien veel minder mensen doordat zij veel binnen moeten blijven. Het idee is dat het Kalfje elke twee tot drie dagen kort belt met het Koetje. In dat belletje kunnen zij het, je raadt het al, over koetjes en kalfjes hebben. Het Kalfje is gekoppeld aan het Koetje op basis van gemeenschappelijke interesses, de studie van het kalfje en het voormalige beroep van het Koetje. De stichting is opgezet door twee studenten, Leonoor en Rosalie. Ook na de coronacrisis willen zij het initiatief doorzetten omdat zij vinden dat men er voor elkaar moet zijn.

Oud geleerd jong gedaan

De titel zegt het al: je bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert interactieve colleges voor senioren, gegeven door jongeren. Zij doen dit om het welzijn van ouderen te bevorderen en eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Door jongeren en ouderen te verbinden, leren ze van elkaar en gaan helpen ze vooroordelen uit de weg. De onderwerpen van deze colleges zijn onder andere over migratie, de schijf van vijf, of de middeleeuwen. Bij elk college komt een nieuwe student op bezoek die vertelt over zijn of haar studiegerelateerde onderwerp.

123-Drive-in show 

De achttienjarige Menno uit Dordrecht heeft een licht- en geluidsbedrijf waarmee hij festivals en andere feestjes ondersteunde. Door de huidige situatie is zijn geluidsapparatuur natuurlijk minder vaak nodig. Daarom besloot hij om deze in te zetten bij verzorgingstehuizen. Door binnen én buiten een geluidsinstallatie te plaatsen kunnen ouderen nog steeds bezoek krijgen, maar wel op gepaste afstand. Menno geeft zelf aan dat hij graag zijn steentje bijdraagt en leent zijn apparatuur gratis uit. 

Een tegen eenzaamheid 

Een klein gebaar kan het verschil maken voor eenzame mensen om je heen. Zo kun je activiteiten bedenken zoals wandelen of een hobby beoefenen. Ben je op zoek naar initiatieven tegen eenzaamheid in jouw buurt? Op dit platform staan allerlei initiatieven in jouw gemeente. Zo kun je een telefonisch gesprek voeren met ouderen of een kaartje sturen. Als je meer wilt weten over eenzaamheid en wat het betekent, kun je hier ook veel informatie over lezen. Soms is het lastig de signalen te herkennen; gelukkig helpt deze website je daarmee.

Ken jij nog inspirerende initiatieven of heb je zelf een initiatief opgezet en wil je hierover vertellen? Laat het ons weten via marketing@teamtelefoon.nl