Skip to main content

De verkiezingen van maart komen steeds dichterbij. Voor het vierde jaar kwam daarom de Geestelijke Gezondheidszorg Kieswijzer online. In deze kieswijzer, kiesvoorggz.nl, vind je hoe politieke partijen denken over thema’s in de geestelijke gezondheidszorg. 

Aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg

De politiek heeft veel invloed op hoe de GGZ eruitziet. Het is daarom belangrijk om te weten hoe politieke partijen tegenover sommige kwesties staan. Dit jaar is de aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg groter dan ooit. Meerdere partijen hebben plannen voor hervormingen op hun programma staan. Al die plannen en standpunten zijn onder elkaar gezet in de kieswijzer van kiesvoorggz.nlDe website is gelanceerd door het Trimbos-instituut. Dit jaar hebben ze dit in samenwerking gedaan met de Nederlandse GGZ, P3NL Federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen, MIND en Kenniscentrum Phrenos.

Veel mensen vinden het van groot maatschappelijk belang dat Nederland een goede en toegankelijke geestelijke gezondheidszorg heeft. Marnix de Romph, directeur van P3NL, zei het volgende: “Laten we ophouden met moeilijk doen over geestelijke gezondheidszorg en kijken naar mensen in plaats van stoornissen. Het is belangrijk om bij de komende Tweede Kamerverkiezingen te kijken hoe politieke partijen hiermee omgaan en welke keuzes zij willen maken als het gaat over deze onmisbare zorg.” 

Mentale problematiek kan iedereen overkomen

Bert van der Hoek, de voorzitter van het Trimbos-instituut “De GGZ en mentale gezondheid gaat over mensen. Over gewone mensen die allemaal van tijd tot tijd kwetsbaarheden kennen. De één wat meer en vaker dan de ander, maar mentale problematiek kan iedereen overkomen. Mensen die daar zelf niet goed mee om kunnen gaan, hebben daar soms hulp, ondersteuning of zorg bij nodig. Die mensen moeten kunnen rekenen op een overheid en samenleving die daar oog voor heeft. Een samenleving die het belangrijk vindt dat iedereen meedoet, ongeacht talenten en vermogens. Een samenleving die er niet alleen is voor mensen die geluk hebben, maar juist ook voor mensen die soms pech hebben.”

De kieswijzer is geen vragenlijst zoals sommige mensen misschien kennen van stemwijzer.nl, maar een overzicht van alle standpunten van de meeste partijen die verkiesbaar zijn aankomende verkiezingen. Naast zoeken op partij kun je ook zoeken op thema’s, zoals ambulantisering, ouderen en wachtlijsten. 

Wil jij 17 maart graag een keuze maken waar de GGZ beter van wordt? Lees dan op kiesvoorggz.nl welke partijen het meest met jouw mening overeenkomen.

Waar zou jij graag meer over willen lezen? Laat het ons weten via marketing@teamtelefoon.nl.

Bron: GGZ partners lanceren kieswijzer geestelijke gezondheidszorg